Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

S Krejčířovým spojencem se stýkaly špičky STAN. „Známe ho jen společensky,“ říkají Gazdík i Polčák o obviněném Redlovi

Zlínský podnikatel Michal Redl se stýkal i s nynějším ministrem školství Petrem Gazdíkem. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Zlínský podnikatel Michal Redl se stýkal i s nynějším ministrem školství Petrem Gazdíkem. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Policie po razii na pražském magistrátu spolu s náměstkem primátora Petrem Hlubučkem (STAN) obvinila mimo jiné i zlínského podnikatele Michala Redla. Jeho jméno se v souvislosti s hnutím STAN neobjevuje poprvé, kromě Hlubučka se s ním stýkali i europoslanec Stanislav Polčák nebo ministr školství Petr Gazdík. Redl měl přitom v minulosti vazby na odsouzeného Radovana Krejčíře.

Michal Redl se podle vyšetřovatelů spolu s jedním z nejslavnějších českých zločinců Krejčířem před dvaceti lety podílel na nejen tunelování České spořitelny, ale i na půlmiliardovém daňovém úniku v tzv. kauze M5.

V obou případech byl obviněn, soudu se ale nakonec vyhnul. Lékaři mu totiž potvrdili, že má vážnou duševní chorobu. Podle posudku dokonce neměl být schopen chápat průběh vyšetřování a soudního řízení.

V kauze jihlavské společnosti M5 měl Krejčíř a jeho společníci od listopadu 2001 do ledna 2002 zneužívat povolení nezajišťovat celní dluh. Nemuseli tak na hranicích hotově platit clo. Stát na daních připravili o 533 milionů korun.

V roce 2017 ale iRozhlas.cz upozornil, že Redl je dál velmi aktivní – měl být napojen na špičky hnutí STAN, které s ním dokonce měly v zákulisí konzultovat stranickou politiku, a to včetně té personální.

Šestého září 2016 přišel europoslanci Stanislavu Polčákovi e-mail. Jeho kolegové z pražské buňky Starostů a nezávislých ho v něm žádali o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější