Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jeho šaty jsou jako pohádkové světy. Návrhář Martin Kohout se inspiruje literaturou, filmem i výtvarným uměním

Kolekce Martina Kohouta inspirovaná Alenkou v říši divů. Foto: Lucie Vysloužilová
Kolekce Martina Kohouta inspirovaná Alenkou v říši divů. Foto: Lucie Vysloužilová

Návrhář Martin Kohout a jeho tvorba působí na první pohled mezi současnými módními tvůrci anachronicky. Neválcuje marketingem, nezahlcuje sociální sítě, nebuduje značku a nestaví na prodejích. A co víc – jen nerad ukazuje svoji tvář. V době všudypřítomné sebeprezentace může být takový přístup začátkem konce. Jenže Kohout místo marketingových strategií vytváří snové světy. Čte, hltá současné i klasické artové filmy a bere si z umění, cokoli ho osloví, aby to přetavil v šaty.

Jeho oděvy jsou tak plné příběhů, odkazů na umění a často jsou uměním samotným. Některé šaty jsou dokonce přímo z malířských pláten, na které maluje obrazy nebo jejich fragmenty, jiné jsou poskládané z nečekaných materiálů.

Upcykluje třeba staré závěsy nebo umělé květiny, které zalévá latexem či barvami. A přesto v jeho případě nejde o využití trendu, ač upcyklace v současné době letí. Jde spíš o impulzivnost, inspiraci materiálem a také jistý prvek DIY. A vlastně i určitou punkovost, i když jsou jeho šaty jakékoli, jen ne – esteticky – punkové.

Konec školního roku a začátek prázdnin slaví Deník N už tradičně rozšířeným vydáním.

Dočtete se v něm, proč se dnešním mladým podlamuje psychické zdraví, jak je to ve skutečnosti se sexuální recesí a zda přijímají čeští influenceři odpovědnost za dosah, který prostřednictvím sociálních sítí mají.

Vydali jsme se mezi mladé na periferii Česka – i společnosti – a vyzpovídali šéfku neziskovky Nevypusť duši.

Souhrn všech textů čtvrtečního studentského speciálu o mladých a (nejen) pro mladé najdete zde.

Materiály loví třeba i v pozůstalostech; vysbírává závěsy, ubrusy i metráže a dává jim druhý život. Když mi o tom povídá, na chvilku se zarazí a tiše se usměje: „Já vím, možná to zní morbidně…“ Ale nejde tu o snahu šokovat, jen využít dostupné prostředky.

Realita pohledem Alenky

Stojíme uprostřed jeho ložnice v malém útulném holešovickém bytě a všude kolem nás jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Móda

Punčák

Speciál N < 25

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější