Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Mučedník“ Babiš se vrhá do dalších bojů

Za Babiše bylo líp. A co teprve za komunistů… Foto: ČTK
Za Babiše bylo líp. A co teprve za komunistů… Foto: ČTK

Komentář Ondřeje Štindla: Andrej Babiš se bude dál soudit kvůli tomu, že je evidovaný spolupracovník StB. Ne proto, že by mu reputace agenta bůhvíjak škodila; expremiérovi se spíš hodí udržovat před voliči image neprávem osočovaného „mučedníka“.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Andrej Babiš v úterý prohrál soud v Bratislavě – jeho žaloba na slovenský Ústav paměti národa, který expremiéra označil za spolupracovníka komunistické StB, byla z procedurálních důvodů odmítnuta. Žalovanou stranou by podle rozhodnutí mělo být ministerstvo vnitra. Pře se pravděpodobně potáhne dál. Proč vlastně?

Šéf ANO je účelově uvažující muž – aspoň většinou se tak chová. Skutečně potřebuje, aby jeho jméno bylo „očištěno“? Překáží mu v něčem jeho reputace spolupracovníka? Expremiérovu elektorátu evidentně nevadí, volební úspěch Andreje Babiše jeho přítomnost či nepřítomnost na seznamu StB nijak neovlivní. Kdoví, třeba mu to agentství může u některých skupin dokonce pomoci.

Lidí, jejichž hlas pro ANO závisí na tom, zda je šéf hnutí úředně certifikovaným agentem StB, je malinko. Daleko víc je takových, kteří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější