Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Okamura: Na většině Ukrajiny není válka. Mapa: Leda pokud za válku nepočítáme rakety a okupaci

Ve Sněmovně už podruhé v krátké době zazněl argument, že na většině Ukrajiny „není válka“. Po Milanu Brázdilovi (ANO) jej přednesl šéf SPD Tomio Okamura s výzvou, ať se z Česka ukrajinští uprchlíci vrátí do již bezpečných míst. Tvrzení obou politiků ale nemají oporu ve skutečnosti.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Hnutí SPD je jedinou stranou ve Sněmovně, která jasně říká, že máme přiměřeně pomoci pouze skutečným válečným uprchlíkům, pouze na nezbytně nutnou dobu. Poté, co na tom místě válka skončí, ovšem válka není na většině území Ukrajiny a ani nebyla na většině území Ukrajiny, tak ať se vrátí,“ řekl v úterý ve Sněmovně Tomio Okamura.

Šéf SPD tak navázal na poslance ANO Milana Brázdila. Ten nedávno prohlásil: „V současné době vlastně válka na Ukrajině – a prosím vás, neberte mě tu za slovo – není, je to na nějakém území, ale na většině státu Ukrajiny se neválčí, tam se chodí do práce, do školy, nějak funguje zdravotnictví.“

Brázdilův a nyní i Okamurův postoj budují dojem, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější