Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přehledně: Jak teď mohou lidé v Česku pomáhat Ukrajině a proč na tom záleží

Streetart francouzského umělce C215 (civilním jménem Christiana Guémyho) z Ukrajiny. Foto: C215 (c215.fr)
Streetart francouzského umělce C215 (civilním jménem Christiana Guémyho) z Ukrajiny. Foto: C215 (c215.fr)

Spolu s pokračující válkou na Ukrajině roste únava z toho, že se boje přes snahu mnoha lidí pomáhat nechýlí ke konci. Přinášíme přehled tipů, jak po odeznění „heroické“ fáze, která zpravidla přichází bezprostředně po velkých zlomech, udržet energii na dlouhodobé zvládnutí náporu.

Ruská agrese na Ukrajině vstoupila do pátého měsíce, aniž by byl konec konfliktu na obzoru.

A dopady se projevují také v Česku. Potvrzuje to i nový výzkum STEM, který ukazuje, že ochota Čechů pomáhat napadené zemi a jejímu obyvatelstvu je stále relativně vysoká, ale přece jen klesá. Naopak těch, kteří pomoc Ukrajině odmítají, je v populaci už víc než čtvrtina.

Přesto lze pomáhat i přímo z Česka a některé způsoby pomoci proti ruské agresi nejsou nijak náročné. V tomto textu jsme je rozdělili do šesti skupin.

1. Odolat ruské propagandě, že pomoc nemá smysl

Únava z války je patrná v oslabení proudu darů na pomoc Ukrajině, ostatně válka samotná už není dominantním tématem médií. Posuny fronty jsou nyní relativně malé a je těžší vývoj bojů popisovat. A také, jak říká šéf STEM Martin Buchtík, u lidí už převažuje ekonomická rovina, tedy situace českých domácností v době zdražování, nad geopolitickým pohledem na válku.

Rusku vyhovují tvrzení znějící z úst části české politické reprezentace a na sociálních sítích – falešný dojem, že na většině Ukrajiny se už neválčí, že nemá smysl bránící se zemi pomáhat, protože zbraní „sami máme málo“, protože je Rusko stejně ničí a protože „jen prodlužují válku“. (Přitom jen v noci na 1. července zabil ruský raketový útok 17 lidí nedaleko Oděsy – skoro 700 kilometrů od fronty na Donbasu.)

Putinův útok totiž fakticky uvázl. Bez západní pomoci (i když Ukrajina říká, že jí dostává méně, než potřebuje) by ruská armáda proti ukrajinské byla logicky v ještě větší výhodě, proto Rusko potřebuje oslabit podporu obyvatel západních zemí směrem k Ukrajině.

Prvním krokem k pomoci na úrovni jednotlivce je tak udržení přesvědčení, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější