Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mercedesy a kšefty. Hrad funguje jako potemnělé benzinky v devadesátkách. Proč to platíme?

Prezidentův poradce Martin Nejedlý si spolu s Vratislavem Mynářem Hrad „zprivatizovali“. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Prezidentův poradce Martin Nejedlý si spolu s Vratislavem Mynářem Hrad „zprivatizovali“. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Komentář Jana Moláčka: O tom, že si Vratislav Mynář a Martin Nejedlý udělali z prezidentské kanceláře kancelář soukromou, si cvrlikají vrabci na střechách už dávno. Jenže veřejné tajemství je jedna věc, nezvratné důkazy získané novinářskou prací jsou druhá věc. Nad cvrlikáním vrabců mohou politici mávat rukou. Nad podloženými informacemi, které jsou nyní k dispozici, už ne. Fialova koalice by měla na základě zjištění Deníku N jednat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Investigativní reportérku Zdislavu Pokornou jsme v posledních týdnech v redakci moc nevídali. Strávila měsíc na nádvořích Pražského hradu. Pečlivě dokumentovala, kdo do prezidentského sídla přijíždí, přestože hlava státu pobývá jinde, na zámku v Lánech. A kdo se tedy setkává s prezidentovýma oběma pravýma rukama, Vratislavem Mynářem a Martinem Nejedlým.

Výsledkem je další svědectví o degradaci nejvyššího českého politického úřadu. Osazenstvo Hradu z něj udělalo něco na způsob benzinové pumpy na výpadovce z českého či moravského krajského města devadesátých let, kde se pokoutně setkávali tehdejší političtí kmotři s privatizačními zbohatlíky, aby vyřešili své „obchodní záležitosti“. Obvykle napěchovanými igelitkami putujícími z jednoho mercedesu do druhého.

Většina návštěv, které si v květnu podávaly hradní kliky, měla společných několik charakteristik. Byli to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Názor

Vláda Petra Fialy

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější