Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bistro N: Pravé brynzové halušky podle liptovské babičky

Bryndzové halušky podle liptovské babičky, Foto: Ján Simkanič, Deník N
Bryndzové halušky podle liptovské babičky, Foto: Ján Simkanič, Deník N

„Moje babička pocházela ze slovenského Liptova, kde se odehrává slavný příběh Tisícročné včely. Díky jejímu receptu se v rodině dědí slabost pro halušky s brynzou připravené tak, jak je s ostatními vařila pro chlapy, co chodili sekat louky nebo porážet stromy v lese,“ vypráví Ján Simkanič.

Lepší odměnu za namáhavou práci dostat nemohli – vydatné jídlo dodávající sílu, kterého se skoro nedá přejíst. A ačkoliv je výrobně banální, pořádně se dá uvařit jedině doma. Ovšem pozor, jsou návykové, takže pokud jim nechcete propadnout, radši je ani nezkoušejte.

V jednoduchosti je krása. Nebo také životní nutnost. Slovenské brynzové halušky potvrzují obojí. V chudých vesnicích drsného jánošíkovského kraje na rozdávání nebylo, základní zelenina a nejvíc brambory a zelí (to patří do strapaček, což jsou halušky, kde zelí nahrazuje brynzu), v lepším případě dobytek na mléko nebo maso a rozhodně žádné složité nástroje či postupy.

Takže v tom nehledejte žádnou vědu, ani se nepokoušejte vymýšlet cokoliv navíc – to dělají v restauraci a podle toho to také

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bistro N

Jídlo a gastronomie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější