Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tvůrci seriálu Město patří nám: Chtěli jsme dát hlas obětem policejní brutality

Rob Brown, Ham Mukasa, Robert Harley a Jon Bernthal v seriálu Město patří nám. Foto: HBO Max
Rob Brown, Ham Mukasa, Robert Harley a Jon Bernthal v seriálu Město patří nám. Foto: HBO Max

Tvůrci seriálu Město patří nám, který už je celý k vidění na HBO Max, se po svém předchozím hitu The Wire vrací zpět do Baltimoru, kde zákon na ulicích nerespektuje ani policie. Inspirují se případy černošských obětí policejní zvůle. A už v první minutě seriálu Město patří nám je jasně rozprostřeno téma všech šesti epizod: jsme příslušníci policie, kdo je víc.

„Snažíme se i negativní postavy popsat v jejich komplexnosti, nedémonizujeme je,“ řekl George Pelecanos, jeden ze dvou klíčových tvůrců série, na tiskovém setkání v New Yorku.

Pelecanos vidí hlavní postavu Wayna Jenkinse, kolegy a vedením obdivovaného a oslavovaného šéfa operační jednotky, který se stal klíčovou osobou policejní korupce, jako tragického hrdinu: „Byla to určitě rozporuplná osobnost. A někdy se choval i jako hrdina.“

Šestidílná minisérie Město patří nám je dílem tvůrců seriálu The Wire: Špína Baltimoru a vypráví o morálním úpadku amerického města. Na HBO se vysílá od 25. dubna. Série Město patří nám vznikla podle předlohy investigativního reportéra deníku Baltimor Sun Justina Fentona. Děj se točí kolem vzestupu a pádu zkorumpované policejní jednotky, která měla v ulicích Baltimoru vyhledávat nelegálně držené zbraně.

Wayne Jenkins, který je hlavním hrdinou seriálu, je skutečný policejní důstojník, který si aktuálně odpykává pětadvacetiletý trest ve federálním vězení v Kentucky. Jenkins v baltimorské policejní jednotce začal pracovat v roce 2003 a během své služby se často dostával do konfliktu se zatýkanými. V roce 2007 nastoupil k jednotce, která měla bojovat proti nelegálně drženým zbraním a drogám. Jeho jednotka nicméně záhy přestoupila na stranu zločinu, když začala zabavené drogy přeprodávat. V roce 2018 tak byl Jenkins odsouzen na 25 let vězení.

Nemůžu dýchat

Wayne Jenkins jedná ve filmu s naprosto neochvějným sebevědomím a pevným přesvědčením o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Seriály

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější