Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bistro N: O tuhle banana bábovku, která může být i beránkem, se vaši příbuzní poperou

Velice variabilní banánové těsto, které se může stát chlebíčkem, bábovkou i beránkem. Foto: Barbora Janáková, Deník N
Velice variabilní banánové těsto, které se může stát chlebíčkem, bábovkou i beránkem. Foto: Barbora Janáková, Deník N

„Nesnáším tradiční bábovky. Rozumím jejich existenci, kdy se prostě v míse smíchá vše dohromady, nalije se to do formy a líbivý dezert je na stole, ale drtivou většinu považuji za příliš suchou nebo hodně mastnou. Až nedávno jsem díky Davidu Černému zjistila, že je možné je variovat a dát do nich to, co člověk skutečně miluje,“ píše Barbora Janáková.

Na počátku pandemie jsme v práci ve skupině na cvičení začali sdílet tipy na pečení. Jeden kolega se v ní pochlubil, jaký recept vymyslel jeho partner. Jednalo se o banana bread s hruškou a povidly. Recept jsem se rozhodla vyzkoušet, ale neměla jsem všechny suroviny, a tak jsem některé nahradila, jiné vypustila a upravila jsem i množství.

Výsledný banana bread byl skvělý. Velice vláčný, takže zaujal i mého otce. Nebyl ale tak mokrý, aby odradil od konzumace moji matku. Prostě jsem našla kompromis mezi požadavky a chutěmi obou. A mě nadchnul taky. Postupem času jsem recept upravovala ještě víc. Jeden pokus bych označila za zdrcnuté fiasko, když jsem zkusila mouku úplně vypustit. Až nedávno se mi povedlo dotáhnout ho k dokonalosti.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bistro N

Jídlo a gastronomie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější