Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč matky padlých ruských vojáků mlčí?

Kolik z nich se vrátí domů? Ilustrační foto: Adobe Stock
Kolik z nich se vrátí domů? Ilustrační foto: Adobe Stock

Rusko za více než tři měsíce války na Ukrajině ztratilo už desetitisíce svých vojáků. Novinářka Ekaterina Kanakova ze zakázané ruské stanice Echo Moskvy se v komentáři ptá, proč není slyšet hlas jejich matek a manželek.

Představitelé ukrajinských ozbrojených sil mluví o více než třiceti tisících mrtvých ruských vojácích. Proč jejich matky a manželky mlčí? Možná, že jejich hlasy neslyšíme, protože v Rusku neexistují nezávislá média? Nebo jsou zastrašeny?

Mnoho lidí včetně mě očekávalo, že hlavní protestní silou v Rusku budou matky a manželky vojáků, tato očekávání však nebyla naplněna. Ženy v ústraní čekají na zprávy, některé z nich se obracejí na Výbor matek vojáků. Tato lidskoprávní organizace existuje již od roku 1989 a získala uznání Michaila Gorbačova, který svým výnosem potvrdil, že se jedná o sílu, s níž je třeba počítat.

Za čečenské války odvedla zmíněná organizace velký kus práce při shromažďování údajů o zajatcích a pohřešovaných osobách. Nyní výbor dělá totéž. Vladimir Putin však není Gorbačov, nebere v potaz žádnou jinou sílu než svou vlastní. A ať už budou shromážděny jakékoli údaje, přednost dostane statistika ministerstva obrany.

Čečensko se již poněkolikáté potýká se ztrátami na životech v důsledku války vedené ruskou vládou. Na jednom z videí, které se objevilo na sociálních sítích, se matka čečenského vojáka se slzami v očích rozhořčeně ptá, kvůli čemu vychovávají své děti, a nechce nechat svého syna odejít do války. Čečenské úřady reagovaly okamžitě. Vzápětí se objevilo video, v němž jiná matka vojenskou operaci podpořila slovy, že je třeba se modlit a doufat, že se jejich synové vrátí živí. Je zřejmé, že na rodiče v jednom z nejneklidnějších regionů země je vyvíjen nátlak. (Je děsivé pomyslet si, jak velký).

Rakve se do Ruska vozí už dlouho, ale ani to neposloužilo jako spouštěč. Možná rodiče

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější