Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bistro N: Brambory a ještě jednou brambory. Bez toho pečeného morčete, prosím

K bramborám je vynikající lučina, pyré z vařené červené řepy se solí a česnekem, špenát, ochucené avokádo, vlastně jakákoli slaná varianta, která vás napadne. Foto: Renata Kalenská, Deník N
K bramborám je vynikající lučina, pyré z vařené červené řepy se solí a česnekem, špenát, ochucené avokádo, vlastně jakákoli slaná varianta, která vás napadne. Foto: Renata Kalenská, Deník N

„Dodnes si pamatuju tu vůni, která se kolem nás ten večer na cestě po Peru vznášela. Seděli jsme u ohně s indiány, kteří podávali brambory s opečenými morčaty. Od té doby miluju brambory,“ vypráví Renata Kalenská.

Seděli jsme před lety kolem velkého ohně pár metrů od chatrče náčelníka Inků. Staří i mladí indiáni, spousta jejich dětí a malá výprava vysokoškolské pedagožky Olgy Vilímkové, která v peruánských vesnicích se svou nadací staví malotřídky a školní knihovny. Slunce už zapadalo a všichni jsme se mačkali na sebe, protože ubíjející vedro začal rychle střídat nepříjemný chlad. O to silněji jsme vnímali vzájemnou pospolitost.

Seděla jsem tehdy mezi režisérkou Olgou Sommerovou a herečkou Evou Holubovou a díky tlumočení naší průvodkyně jsme si povídali o těžkém životě v andských horách, kde děti každý den chodí s vědrem několik kilometrů v horkém slunci pro vodu a v podstatě pořád mají hlad.

Dodnes si pamatuju tu vůni, která se kolem nás vznášela. Jen ten pohled mi nedělal dobře. Indiáni pro nás

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bistro N

Jídlo a gastronomie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější