Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Lži z ruských webů i prosté „sami máme málo“. Co říkají čeští politici, kteří podlamují pomoc Ukrajině

Andrej Babiš (ANO) dal na návštěvě v Terezíně zřetelně najevo, že by Česko s pomocí Ukrajině mělo podle něj brzdit. To samé říká i politik, který se k němu (zde na snímku z roku 2018) naklání. Poznáte ho? Foto: ČTK
Andrej Babiš (ANO) dal na návštěvě v Terezíně zřetelně najevo, že by Česko s pomocí Ukrajině mělo podle něj brzdit. To samé říká i politik, který se k němu (zde na snímku z roku 2018) naklání. Poznáte ho? Foto: ČTK

Česká veřejnost ve velké většině podporuje Ukrajinu proti ruské agresi, ve čtvrtém měsíci války se však v této podpoře objevují už i stopy únavy. Zmapovali jsme, kteří politici toho zkoušejí využít a kteří pomoc zpochybňují čistokrevnými dezinformacemi, neobratnými výroky nebo statusy na sítích.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Paleta politiků, kteří se při malování svých vizí obejdou bez kombinace modré a žluté, je v Česku pestrá. Někteří mají svou politickou dráhu za sebou, někteří oslovují spektrum voličů náchylné věřit konspiračním teoriím, jiní se zase chystají na brzké volby. Různým motivacím odpovídají i techniky, které volí.

Andrej Babiš

Předseda hnutí ANO dosud částečně zpochybňoval rozsah pomoci Ukrajincům na českém území, ale nikoliv dodávky zbraní do bránící se země.

Změnilo se to včera. „Nemyslím si, že bychom měli pokračovat v dodávání zbraní. My jsme dodávali zbraně a Putina jsme zastavili. Chtěl obsadit celou Ukrajinu, to se chválabohu nepovedlo. A v tuto chvíli myslím, že Evropa pomáhá Ukrajině, dodává jim tam zbraně plno zemí, ale my už jsme dodali za 3,5 miliardy a naše vlastní armáda taky není v moc dobrém stavu,“ řekl podle Respektu Babiš voličům na setkání v Terezíně.

Deník N se na expremiéra obrátil se třemi dotazy: zda se neobává, že taková slova nahrají ruské propagandě a pomohou rozdělit Západ v době, kdy Ukrajinci i zahraniční experti upozorňují na to, že nyní Kyjev zbraně kriticky potřebuje; zda se neobává, že zastavením zbrojní pomoci Praha Kremlu vzkáže, že „mu to prošlo“ (jak okupace pětiny země, tak válečné zločiny); a zda necítí jako šéf hnutí, které osm let, až do prosince 2021 vládlo ministerstvu obrany, zodpovědnost za to, že česká armáda – jak řekl – „taky není v moc dobrém stavu“.

Babiš reagoval

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější