Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Manželství pro všechny tlačí poslanec, který sám prozřel. Příznivci chtějí všechno, nebo nic

Manželství pro všechny. Ilustrační foto: Unsplash, In Lieu & In View Photography
Manželství pro všechny. Ilustrační foto: Unsplash, In Lieu & In View Photography

Do Sněmovny zamířil návrh změny občanského zákoníku, která by zaměnila slova „muž a žena“ za „dva lidé“, a umožnila tak uzavírat manželství párům stejného pohlaví. Část poslanců liberálnějších stran bere návrh jako příležitost, jak se vymezit proti převážně konzervativní vládní koalici, jiní příznivci novely chtějí ještě zapůsobit na nerozhodnuté. Předkladatelé nechtějí z požadavku „manželství pro všechny“ ustoupit, i když ve Sněmovně nejspíše neuspějí. Zákony, které by jen mírně posílily práva registrovaných partnerů, by podle nich zabetonovaly debatu o rovnosti na desetiletí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Manželství pro všechny bude schváleno. Otázkou je jen kdy,“ řekl po tiskové konferenci ve Sněmovně Josef Bernard (STAN). Pak navlékl běžecký oděv a společně se známými osobnostmi a několika politiky oběhl krátký, symbolický okruh – na podporu rovných práv.

Jako předkladatelé novely občanského zákoníku se však vydali na daleko delší a složitější cestu, na jejímž konci v konzervativní Sněmovně pravděpodobně narazí.

Autoři návrhu jsou přesvědčeni o tom, že stejně jako v západních zemích i u nás – časem – bude možné, aby lidé stejného pohlaví uzavírali manželství. A že právě nyní je ten správný čas o tématu hovořit.

„Je důležité to podat nyní, aby se na to nezapomnělo. Bavíme se o narovnání práv a tam není na co čekat,“ vysvětluje Czeslaw Walek, ředitel organizace Jsme fér. Podle Waleka není možné vyčkávat a říkat si, že se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější