Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Jsme jen krmení pro kanóny, řekli frustrovaní ukrajinští vojáci kanadským novinářům

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
  • Rusové si berou Severodoneck zpět.
  • Proč je Bachmut důležitý a jak u něj ukrajinská armáda trpí.
  • Mapy dne – Cherson a okolí Bachmutu.
  • Videa dne – jak vypadají ruské bombardéry Tu-22M3, které bombardovaly Azovstal, protitanková střela versus pěchota, kolik času má voják v zákopu, aby se skryl před granátem.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze středy 8. června. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Rusové si berou Severodoneck zpět. Guvernér Luhanské oblasti Serhij Hajdaj, ale i jiné zdroje tvrdí, že po nečekaném útoku ruská armáda zpátky dobývá ztracené pozice ve městě Severodoneck. Podle Hajdaje ukrajinské jednotky už drží pouze okrajové části. Velmi podobná situace byla i před zmiňovaným útokem. Další vývoj nelze předvídat, Ukrajinci mohou opět překvapit, ale pravděpodobnější je, že o město v dohledné době definitivně přijdou.

Podle následující mapy ztratili například vesnici Metolkine, ze které koncem minulého týdne Rusy vytlačili.

Proč je Bachmut tak důležitý. Hodně vysvětlí rychlý pohled na mapu. Bachmut (dříve Artemivsk) leží přibližně ve středu trojúhelníku Kramatorsk/Slovjansk – Horlivka – Severodoneck/Lysyčansk. Ještě nedávno sedmdesátitisícové město vám stojí v cestě, útočíte-li z Popasné na Slovjansk a Kramatorsk (aktuální případ), i útočíte-li ze severu z Luhanské oblasti do částí Doněcké oblasti ještě ovládaných Ukrajinou (pravděpodobný vývoj, po případném ruském vítězství při Severodonecku/Lysyčansku).

K městu se sbíhají trasy ze všech světových stran, proto je logistickým centrem ukrajinské obrany, ze kterého jsou zásobovány a jinak podporovány bojující jednotky. Dálnice Bachmut/Lysyčansk je momentálně jedním z míst, kde se vedou nejtěžší boje. Z Bachmutu po ní do Severodonecku proudí vojáci, munice a jídlo.

Kdy se situace zvrtla a proč jsou bojující vojáci nespokojení. Bachmut byl dlouho v relativním bezpečí. Změnilo se to, když padla Popasna dál na východ. Rusové po jejím dobytí vzápětí prolomili ukrajinskou obranu kolem ní a vydali se na západ proti Bachmutu a na sever na Lysyčansk. Jejich postup je sice pomalý, ale vytrvalý.

Kanadští novináři ze CBC si povídali s několika ukrajinskými vojáky, kteří bojují východně od města, a jejich popis bojů má daleko od pocitů vítězící armády. Je to spíše naopak.

První část jejich stížností se týká převahy Rusů v počtu vojáků i zbraní. Další v pocitu, že je na tomto úseku ukrajinské velení zanedbává.

„Fronta je stále blíž a blíž,“ říká například 35letý Nikita a dodává, že „neustále nás zatlačují dál a dál“. U Bachmutu bojuje od poloviny května, když Rusové prorazili u Popasné. Do Bachmutu přijel na krátké odpočinutí přímo z místa bojů.

Jeho spolubojovník Michail je starší, je mu 54 let, a na Donbasu bojoval i v roce 2014. Říká, že tehdy byl užitečný i se svojí puškou, ale dnes už to neplatí.

„Útočí na nás letadly, vrtulníky, minomety, tanky, grady (raketomety Grad),“ říká Nikita s tím, že v této válce je pěšák ničím. Michail ho doplní: „Jsme jen krmivem pro kanóny.“

Vojáci si stěžovali i na to, že neviděli nic z dodávek moderních zbraní. Podle nich končily u Kyjeva, Charkova a jiných velkých měst, ale k nim se možná kromě dvou granátometů nedostaly.

„Nikdo nechce slyšet pravdu,“ stěžuje si Nikita. „Chtějí jen slyšet krásný příběh o tom, jak je Ukrajina sjednocená. Jenže my tady jsme v prdeli.“

V článku vystupují i

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější