Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Angličané založili tradici, Malajsijci ji dotáhli k dokonalosti. Výsledkem je, že prakticky pořád jedí či pijí „odpolední“ čaj

Takto vám naservírují odpolední čaj se zákusky v Kuala Lumpur. Foto: Adobe Stock
Takto vám naservírují odpolední čaj se zákusky v Kuala Lumpur. Foto: Adobe Stock

Malajsijský deník Jany LeBlanc: Drobné sendviče, tradiční vdolečky (scones) s džemem a smetanou a několik druhů sladkostí servírované na etažéru je typická anglická svačina, kterou si spíš než na ostrovech užijete v Malajsii. Pořádají ji tady rodiny, restaurace i hotely. A nebyli bychom v Malajsii, zemi jídlu zaslíbené, kdyby se s odpoledním čajem čekalo až do pěti. Někde se podává už po druhé.

Když jsem předloni přijela do Malajsie, ukázalo se, že rychle napravím, co jsem nestihla za mnoho návštěv Britských ostrovů. První pozvánku na „afternoon tea“ jsem dostala ihned, jakmile se po covidu znovu otevřely restaurace.

Kde se ta tradice v muslimské zemi u rovníku, kde kuchyni vládnou rýže, nudle, pálivá omáčka sambal a výrazné koření, vzala? Stručná verze samozřejmě je, že od Britů, kteří Malajsii vládli až do roku 1957. Nechali tady

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější