Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Francouzský umělec pomaloval ukrajinské zdi i vraky tanků obrazy války. Pro Deník N popisuje příběhy svého streetartu

„Je to poselství lásky a naděje pro všechny, kteří milují, ale rozdělila je válka,“ – streetart francouzského umělce C215 (civilním jménem Christiana Guémyho) z Ukrajiny. Foto: C215 (c215.fr)
„Je to poselství lásky a naděje pro všechny, kteří milují, ale rozdělila je válka,“ – streetart francouzského umělce C215 (civilním jménem Christiana Guémyho) z Ukrajiny. Foto: C215 (c215.fr)

Streetartový kreslíř Christian Guémy, známý pod uměleckým jménem C215, patří k lidem hluboce zasaženým válkou na Ukrajině. Na zdech a troskách v bránící se zemi zachytil výjevy, které v ní spatřil, i takové, které prostě symbolizují ukrajinskou identitu. Pro Deník N popisuje příběhy, jež za malbami stojí.

Christian Guémy bývá někdy nazýván „francouzskou odpovědí na Banksyho“, podle světoznámého streetartového umělce z Anglie. Na rozdíl od něj ale Guémy svou identitu netají. A jeho tvorba je zcela svébytná.

Graffiti se věnuje přes třicet let, se šablonami (stencils) pracuje asi polovinu této doby. Oblastí jeho zájmu často jsou zranitelní a opomíjení lidé, staří, děti (i zvířata) – a jejich příběhů je nyní bránící se Ukrajina plná.

„Aby ty práce vypovídaly o válce, musely být vytvořené zde. Neměl jsem jinou možnost,“ popisuje, proč se rozhodl přijet na Ukrajinu.

Poselství lásky a naděje

Úvodní fotka tohoto textu je ze Lvova, historického i kulturního centra západní Ukrajiny. „Je to poselství lásky a naděje. Pro všechny, kteří milují, ale rozdělila je válka. Inspirovala mě francouzská píseň z jiné doby a jiné války – o čekání na shledání dnem i nocí,“ popsal C215 na webu StreetArtUtopia.

Pro Deník N pak potvrdil, že mluví o písni J’attendrai, která za německého útoku a následné okupace ve druhé světové válce dodávala sílu obyvatelům Francie.

Foto: C215 (c215.fr)

Další mural zaznamenává starší ženu v šátku. Jako by měla každou chvíli ožít, vystoupit z malby a s obavami v očích sledovat, kdy se na obloze objeví ruská letadla nebo dým ze zasažených míst. „V centru Kyjeva, v rezidenční oblasti zničené ruskými bombami,“ popsal C215 lakonicky snímek.

Pro Deník N doplnil, že jej v tomto díle inspirovala jedna skutečná Ukrajinka. I to, že potkal starší lidi, kteří stejně jako ona z míst bojů neprchali a zůstávali ve svých domovech.

Foto: C215 (c215.fr)

Dalším umělcovým dílem je motýl na pancíři zničeného tanku v Buči, tedy v místě, kde se ruští vojáci průkazně dopustili válečných zločinů proti civilnímu obyvatelstvu.

Pro obyvatele Česka má malba spojující křehký hmyz s ruskou invazí ještě jeden rozměr: v roce 1969, rok po sovětské okupaci, Karel Kryl v písni Jeřabiny zpíval o 

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

martin.stiller@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Ruská válka na Ukrajině

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější