Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Provdala se za Čapka, přesto zůstala tvůrkyní vlastního osudu. Herečka i spisovatelka. Emotivní, temperamentní, bouřlivá…

Seriál Česká inteligence 20. století: Dnes je nejčastěji zmiňována jako někdejší životní partnerka spisovatele Karla Čapka, za kterého se v roce 1935 vdala a prožila s ním pro oba asi nejhezčí a zároveň ke konci i nejtěžší roky života. Tím, co ale Olga Scheinpflugová (1902–1968) sama vytvořila, na svém věhlasnějším muži nezávisela. Psala verše, divadelní hry, povídky i romány; především však byla herečkou, bytostnou divadelní herečkou, se kterou v intenzitě, s jakou se divákům rozdávala, mohla soutěžit jen málokterá jiná; o pár desetiletí později možná Vlasta Chramostová.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Narodila se do světa, který rodičovské autority ještě z posledních sil chtěly držet pevně v rukou, jejich panství se však viditelně drolilo a v první světové válce rozpadlo. Když viděla, jak kněží žehnají válečným zbraním, i víra v Boha, v rodině už beztak slabá, ji definitivně opustila. Dospěla ve chvíli, kdy se zrodila republika a „lidé se narovnali a jeden viděl druhému do očí“.

Matka jí brzy zemřela, vychovávala ji macecha, podle Scheinpflugové přísná a chladná, takže dcera o to víc citů promítala do otce. „Učil nás pravdě nejjednodušším způsobem, nekáral, jenom opravoval, měl trpělivost, věděl dobře, že se bez ní zakrátko neobejdeme.“

Brzy všem těm dceřiným emocím přestal stačit, ani ona sama sobě nestačila. „Pořád jsem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česká inteligence

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější