Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Michlovy holubice nejspíš v centrální bance převáží nad jestřáby, Ukrajinci zase nad Rusy

Aleš Michl při svém jmenování s končícím guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem. Foto: ČTK
Aleš Michl při svém jmenování s končícím guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem. Foto: ČTK

Michl proti Rusnokovi, Ukrajina proti Rusku. Dnešní Pointa N bude ve znamení soubojů. Ten první je ideový a týká se způsobu, jak Česko zbavit narůstajícího zdražování a přitom příliš neublížit ekonomice. Nastupující guvernér České národní banky Aleš Michl dlouho platil za outsidera, se jmenováním trojice nových centrálních bankéřů se ale zdá, že si nakonec prosadí svou. A outsiderská pozice byla připisována také Ukrajině. Ta ale nakonec může ve válce s Ruskem přejít do protiútoku.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Jan Úšela.

Od Rusnokova hejna k tomu Michlovu

Pokud se střetne holubice s jestřábem, málokdo si v takovém souboji vsadí na prvního ze jmenovaných ptáků. Když se ale utkají centrální bankéři, kterým se právě takto přezdívá, vítězem se může klidně stát i hejno holubic. Naznačuje to alespoň vývoj kolem obměny části bankovní rady České národní banky, kterou v květnu zahájil a tento týden ve středu dokončil prezident Miloš Zeman.

Ten nejprve do čela centrální banky dosadil dosavadního radního Aleše Michla a nyní k němu jmenoval trojici nových členů rady – Jana Fraita, Karinu Kubelkovou a Evu Zamrazilovou. Nových funkcí se ujmou od července. Od všech se přitom očekává, že se vzhledem ke svým předešlým výrokům nebo pracovním pozicím budou chovat spíše jako holubice.

V sedmičlenném vedení centrální banky, kde zatím hrálo prim jestřábí hejno kolem končícího guvernéra Jiřího Rusnoka, tak lze čekat změnu kurzu. Nehraje se přitom o nic menšího než o to, jak Česko vyvést z pasti rostoucí inflace.

Jiří Rusnok dlouho platil za Zemanova oblíbence. Někdejšího

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější