Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Ukázkový příklad, jak západní zbraně mohou Rusům zničit plány

Houfnice M777, které USA poslaly na Ukrajinu do války proti Rusku. Foto: Jose Guillen, US Dept. of Defense
Houfnice M777, které USA poslaly na Ukrajinu do války proti Rusku. Foto: Jose Guillen, US Dept. of Defense
  • Rusové útočili na houfnice z Norska, ukrajinské houfnice jim to několikanásobně vrátily.
  • Proč jsou západní houfnice tak důležité.
  • Ve Severodonecku se neustále bojuje.
  • Ukrajinský útok při Chersonu pokračuje.
  • Mikropříběh o Svatohorsku, jednom z posledních měst severně od Severního Donce pod kontrolou Ukrajinců.
  • Mapa dne – kam dopadaly ruské střely.
  • Videa dne – ruské posily jdou na frontu; fascinující video z ukrajinského dronu, který natočil útočící ukrajinská letadla; zajímavý ukrajinský MiG-29.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z úterý 7. června. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Houfnice udělaly Rusům opravdu velké bum na místě, kde se cítili v bezpečí. Neustále se mluví o dodávkách západních zbraní na Ukrajinu. Velkou pozornost poutají samohybné houfnice, protože jsou největší, nejtěžší a zatím (dokud nepřijdou raketomety Himars) nejúčinnější technikou, kterou západní spojenci ukrajinské armádě posílají.

Než přijde na řadu účinnost západních zbraní, krátký příběh samohybné pásové houfnice M109 z Norska. V úterý se objevilo video z ruského dronu, který natáčel baterii těchto houfnic během ruské odvetné palby. Na místě jedné z nich je vidět po útoku požár. Nelze určit, zda hoří samotná houfnice nebo munice naskládaná v její blízkosti. Je však jen otázkou času, kdy Rusové budou ničit i západní zbraně. Je to nevyhnutelné. Ve válce se počítá s tím, že nepřítel během ní ničí vaše zbraně. To však neznamená, že posílat je Ukrajincům je chyba.

Proč jsou však houfnice, jako například tyto norské, tak mimořádně důležité? Dokážou přesně to, co zobrazuje video níže. Podle některých nepotvrzených tvrzení mohou být v tomto případě „pachateli“ francouzské kolové houfnice Caesar. Ale i kdyby nebyly, je to vedlejší. Podstatné je, co nám scéna říká o vlivu tohoto typu zbraně na průběh války a o tom, proč jich Ukrajina potřebuje co nejvíc.

Odhaduje se, že dělostřelectvo (včetně raketometů) má na svědomí 70 až 80 procent ztrát v této válce. Obzvlášť během uplynulých týdnů je to patrné i na videích z bojiště. Ubyly pohledy na létající ruské věže po zásazích z protitankových střel, na obou stranách přibývají scény znázorňující dělostřelecké propady.

O přínosu dělostřelectva v úterý večer mluvil Zelenského poradce Arestovyč. Zmínil, že ukrajinským jednotkám se právě jeho pomocí podařilo dosáhnout významných úspěchů. Nejznámějším se stalo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější