Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Politici zřejmě nemají o českou původní tvorbu zájem, divácké pole vyklízejí Netflixu a dalším streamingovým gigantům

Do Česka vstupuje nová streamingová platforma Disney+, v nabídce má i kultovní sérii Hvězdné války. Foto: Disney+
Do Česka vstupuje nová streamingová platforma Disney+, v nabídce má i kultovní sérii Hvězdné války. Foto: Disney+

Komentář filmového producenta Pavla Strnada: Ve Sněmovně se v těchto dnech projednává implementace evropské směrnice o audiovizuálních službách, která mimo jiné umožňuje členským státům uložit globálním streamingovým platformám jako třeba Netflix povinnost odvádět peníze do fondů kinematografie a stanovit minimální investice do nákupu lokálních programů. Zatímco ostatní evropské země toho využívají k zavedení nových pravidel v audiovizuálním průmyslu, Česká republika zde nechá nadnárodní giganty podnikat bez jakýchkoliv závazků.

Streamingové platformy se valí do Česka v plné síle. Po Netflixu, který otevřel svoje služby českým uživatelům už v roce 2016, je dnes možné si předplatit HBO Max, Apple TV+ nebo Amazon Prime a v půlce června začne svoje filmy nabízet Disney+. To je určitě skvělá zpráva pro filmové fanoušky, horší už pro distributory a producenty.

Na jednu stranu se sice rozšiřuje možnost distribuce jejich filmů a přichází náhrada za zhroucený trh s DVD, na druhou stranu bude mít streaming velký dopad na návštěvnost kin, která jsou pro české filmy stále hlavním zdrojem příjmů. Ostatní evropské státy se na tuto změnu připravují a chystají opatření na podporu původní audiovizuální tvorby v nových podmínkách. Nikoli však Česká republika.

Naši ministři kultury, kteří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kulturní politika

Názor

Komentáře, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější