Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zbraňový spolek spolupořádal sněmovní akci k zákonu, za který lobbuje. Jen jsme je přizvali, tvrdí Vondráček

Prezident spolku Liga Libe Pavel Černý vystoupil v úvodu semináře v Poslanecké sněmovně. Foto: Jan Moláček, Deník N
Prezident spolku Liga Libe Pavel Černý vystoupil v úvodu semináře v Poslanecké sněmovně. Foto: Jan Moláček, Deník N

V Poslanecké sněmovně se konal seminář o zákonu, kterému se lidově říká „můj dům, můj hrad“ a který má upravit podmínky nutné obrany. Za přijetí zákona lobbuje prozbraňový spolek Liga Libe. Ten se podílel i na organizaci akce ve Sněmovně, není ale jasné, v jaké roli. Na oficiální pozvánce byl uveden jako spolupořadatel s Ústavně-právním výborem. Předseda výboru Radek Vondráček (ANO) to ale popřel poté, co mu Deník N poslal odkaz na „vtip“ s rasistickým podtextem, který spolek zveřejnil na Facebooku.

Prozbraňový spolek Liga Libe se nijak netajil tím, že v akci vidí důležitý krok k prosazení zákona, na který tlačí. „Přijď i ty ten den od třinácti hodin a pomoz nám osobně zde podpořit tuhle další, pro nás všechny tak důležitou zákonnou úpravu!“ vyzýval své příznivce. Těm, kteří dorazí, sliboval i dárky.

Liga Libe se v příspěvcích označovala za spoluorganizátora a iniciátora celé akce. „Jde o i námi, Ligou Libe iniciovaný a ve spolupráci s naší lidskoprávní platformou konaný takzvaný kulatý stůl,“ psala například.

Také oficiální pozvánka na webu Sněmovny zmiňovala spolek lobbující za prozbraňovou legislativu jako spolupořadatele.

Předseda Ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO), který seminář uváděl, to ale na dotaz Deníku N popřel. „Seminář pořádá Ústavně-právní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější