Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Velkou část inflace tlačí marže firem. S tím musíme bojovat, říká končící člen rady ČNB Benda

Vojtěch Benda zásadně odmítá, aby Česká národní banka při rekordní inflaci rezignovala na její ovlivňování úrokovými sazbami. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Vojtěch Benda zásadně odmítá, aby Česká národní banka při rekordní inflaci rezignovala na její ovlivňování úrokovými sazbami. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vojtěch Benda do poslední chvíle netušil, jestli v Radě České národní banky bude v červenci pokračovat. Prezident Miloš Zeman ale nakonec všechny tři radní s končícím mandátem vyměnil za nové tváře. Dosavadní většinu hlasující za zvyšování úrokových sazeb tak rozvrátil a s tím i jistotu, jak bude postupovat rada v novém složení. Benda nechce předjímat, jak bude hlasovat na svém posledním měnovém zasedání. V rozhovoru s Deníkem N ale zdůrazňuje důležitost přísné měnové politiky v boji s domácí inflací. Benda s redakcí mluvil krátce před oznámením o jmenování nových členů bankovní rady, její nové personální složení ale komentovat nechce.

Jaký byl váš pocit, když jste se poprvé dozvěděl o jmenování Aleše Michla novým guvernérem ČNB?

Já to neposuzuji. Je pravomoc pana prezidenta rozhodovat, kdo je na tu funkci vhodný. Tady je to jako v armádě. O velícím důstojníkovi se nespekuluje. Ten se přijímá.

Pan (guvernér ČNB Jiří) Rusnok říkal, že ho to jméno překvapilo. Překvapilo i vás?

Mluvilo se o něm už dlouho předtím. Zase takové překvapení to nebylo. Klíčové bude udržet si kvalitní lidi ve vedení hlavních sekcí. Bez nich se bankovní rada neobejde v jakémkoliv složení.

Jaká je to zpráva pro českou ekonomiku?

Důležité bude, jakým způsobem se nový guvernér vyhraní vůči měnové politice. Finanční trhy chtějí znát jasnou informaci, jestli bude kontinuita, nebo jestli bude nějaký zlom. Podle toho se budou dívat na českou korunu a ekonomiku.

Politika centrální banky byla dosud hodnocena jako velmi kvalitní, předvídatelná, transparentní. Je na co navazovat. Pokud bude deklarováno, že centrální banka bude pokračovat ve stejné politice, tedy že je připravena používat své nástroje podle potřeby a nezamkne se do nějakého nastavení typu „neměnné sazby navěky věkův“, trhy jmenování nové bankovní rady přijmou relativně dobře.

Jak se v souvislosti s tím díváte na výrok pana Michla o tom, že v srpnu bude hlasovat pro stabilitu úrokových sazeb?

Takové tvrzení chce buď velkou odvahu, nebo čirý nerozum. Osobně bych

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Inflace

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější