Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Univerzita Karlova pronajímá pohřební službě prostory v budově s nemocnicí. Zákon neporušujeme, hájí se

Budova, kde působí Všeobecná fakultní nemocnice v Praze spolu s pohřebním ústavem. Foto: Deník N
Budova, kde působí Všeobecná fakultní nemocnice v Praze spolu s pohřebním ústavem. Foto: Deník N

V budově, kde je také Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, si už dlouhá léta pronajímá prostory pohřební služba Pegas. Zákon o pohřebnictví přitom zakazuje, aby ve zdravotnickém zařízení pohřební služba působila. Univerzita Karlova, které budova patří, vše vysvětluje tím, že jde o školské zařízení, na které se zákon nevztahuje. Škola nyní na pronájem prostor vypsala veřejnou soutěž. Podle odborníků ale tak, aby mohla vyhrát právě firma Pegas. Ministerstvo pro místní rozvoj chystá v nemocnici kontrolu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Působení pohřebních služeb v areálech zdravotnických zařízení zakázala novela zákona o pohřebnictví z roku 2017 mimo jiné s odůvodněním, že je to neetické. V budově, kterou na pražském Albertově využívá také Všeobecná fakultní nemocnice, ale už řadu let působí pohřební služba Pegas. Firma si pronajímá prostory a pozůstalým za nemocnici vydává těla zemřelých.

Deník N na místě zjistil, že pohřební služba se nachází konkrétně v budově Hlavova patologicko-anatomického ústavu. Na fasádě budovy jsou plakety fakultní nemocnice i Univerzity Karlovy, pod jejíž lékařskou fakultu ústav spadá, a hned za rohem plakety zmíněné firmy Pegas.

„Mají zde chladicí zařízení a vydávají zemřelé v nemocnici,“ potvrzuje jedna z pracovnic na chodbě Hlavova ústavu. „Ano, ano, ale není tu kancelář. Máme tady jenom

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější