Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pět priorit a havlovské motto. Získali jsme klíčový dokument k českému předsednictví

Už 1. července převezme Česká republika předsednictví v Radě EU od Francie a za půl roku ho předá Švédsku. Foto: ČTK
Už 1. července převezme Česká republika předsednictví v Radě EU od Francie a za půl roku ho předá Švédsku. Foto: ČTK

Česká republika převezme předsednictví v Radě EU 1. července. Až na poslední chvíli, 15. června, chce vláda představit své priority. Deník N získal návrh příslušného dokumentu, jehož součástí je i dosud nezveřejněné motto předsednictví.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

S první částí motta se ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (za STAN) dlouhodobě netají – „Evropa jako úkol“ je název projevu, který prezident Václav Havel přednesl v roce 1996 v Cáchách.

„To motto bude mít ještě dvojtečku, za kterou něco bude. Do 15. června to ale zůstane tajné. Ten úkol bude ve finálním mottu pojmenován. Nyní je to jen polovina, která může budit otázky,“ řekl Bek v rozhovoru s Deníkem N na konci května.

V několikastránkovém návrhu dokumentu, který má příští týden schvalovat česká vláda, je zmíněné celé motto, tedy včetně onoho úkolu.

Podle návrhu, který má Deník N k dispozici, zní takto:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

České předsednictví v EU

Evropská unie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější