Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Češi na třech kontinentech. Podívejte se na nejdůležitější armádní operace od roku 1990

Čeští vojáci při misi v Afghánistánu. Právě v této zemi jich ze všech nasazení zahynulo nejvíce. Foto: Petr Medek, Armáda ČR
Čeští vojáci při misi v Afghánistánu. Právě v této zemi jich ze všech nasazení zahynulo nejvíce. Foto: Petr Medek, Armáda ČR

Desítky tisíc českých vojáků prošly za posledních třicet let zahraničními misemi. Nejvíce jich působilo v Afghánistánu, ale už se zapomíná na jedno z největších – a pro vstup do NATO klíčových – nasazení na Balkáně. Přítomnost ve více než dvou desítkách zemí vynesla vojákům dobré jméno.

Čeští vojáci se do první zahraniční operace po pádu komunismu zapojili v Kuvajtu a Saúdské Arábii v roce 1990, tehdy ještě v rámci Československa. Od té doby se podívali do 22 nealiančních zemí – někde souběžně nasadili stovky lidí a velké množství techniky, jinde byli přítomni v menším zastoupení, případně v roli pozorovatelů OSN. Devětadvacet českých vojáků během zahraničních misí padlo.

Do NATO sice Česko vstoupilo v roce 1999, ale už předtím – zejména v operacích v bývalé Jugoslávii – spolupracovali čeští vojáci s budoucími aliančními spojenci. To jim po přistoupení Česka k nejmocnějšímu vojenskému paktu ve světě usnadnilo přechod na zvyklosti a standardy NATO.

K výročí 20 let od vstupu do Aliance přináší Deník N přehled nejdůležitějších misí, kterých se čeští vojáci od roku 1989 zúčastnili. Kvůli tomu, že se už v 90. letech učili spolupracovat s budoucími spojenci, jsou zahrnuty i mise započaté před vstupem země do NATO.

Saúdská Arábie a Kuvajt: téměř 1200 vojáků

Zapojení do operací Pouštní štít a Pouštní bouře v letech 1990–1991 bylo prvním nasazením československých vojáků po roce 1989. Do bojů za osvobození Kuvajtu, obsazeného iráckou armádou vedenou diktátorem Saddámem Husajnem, přispěli čeští specialisté na ochranu před zbraněmi hromadného ničení, později doplnění výsadkáři. Na misi následně navázala humanitární operace v Iráku, která trvala 12 let. V letech 2002–2003 se kontingent 250 českých vojáků podílel na ochraně Kuvajtu před případným útokem chemickými zbraněmi. Tato poslední mise byla ze tří zmíněných největší. Saúdskou Arábií a Kuvajtem v letech 1990–2003 prošlo téměř 1200 vojáků.

Čeští vojáci působili v zahraničních misích na třech kontinentech. Grafika: Deník N

Chorvatsko: 2300 vojáků

Pět set českých vojáků se účastnilo mírové mise UNPROFOR (1992–1995) na etnickými Srby ovládaném území Chorvatska během chorvatské války za nezávislost. Právě zde si Češi

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

20 let v NATO

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější