Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bistro N: Skotský brambor s poučením z 19. století

Brambor podle místa naší první konzumace v této úpravě získal přídomek „skotský“. Foto: Berenika Deneb
Brambor podle místa naší první konzumace v této úpravě získal přídomek „skotský“. Foto: Berenika Deneb

„Skotský brambor se tak nejmenuje, pod tímhle jménem ho nikde nenajdete. Jméno dostal poté, co jsme ho objevili, utrmácení, zablácení a hladoví, v restauraci pod hradem ve Stirlingu, městě, u nějž kdysi William Wallace porazil anglické vojsko,“ vypráví Jan Wirnitzer.

Není to zrovna nejzdravější jídlo, ale oživí spolehlivě. A navíc – ve Skotsku brambor není jen brambor, ale součást historie.

Brambor má v tomhle koutě světa dvojí význam: jednak plodiny, která dokáže nasytit zástupy, ale také potraviny, na níž se historicky nevyplatilo být silně závislý.

Přišlo to koncem 40. let 19. století: Evropu napadla

Bistro N

Jídlo a gastronomie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější