Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poopravil jsem Mánesovy chyby. Nejsem patlal z Karlova mostu, říká autor kopie části orloje

Autor kopie Mánesova kalendária na staroměstském orloji Stanislav Jirčík. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Autor kopie Mánesova kalendária na staroměstském orloji Stanislav Jirčík. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Od minulého týdne se jeho život výrazně proměnil. Veřejnosti neznámý restaurátor a kopista Stanislav Jirčík se dostal na stránky českých i zahraničních médií. Jeho kopie Mánesova kalendária na staroměstském orloji v Praze čelí kritice, protože v mnoha detailech se nepodobá originálu. Jirčík pro Deník N zdůvodňuje svůj postup.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Restaurátor změnil původní ženské postavy na mužské a naopak. Některým dalším upravil tváře či účesy nebo zkrátil sukni. Čtyři roky si toho nikdo nevšiml, minulý týden však na to upozornil Deník N. Jirčíkovo dílo nyní řeší památkáři, magistrát jako zadavatel rekonstrukce i veřejnost. A pokládají si otázku, jestli jde o špatně odvedenou práci, nebo malířův vtip.

„Špatně odvedená práce to není, pánové. Samozřejmě jiný kopista by to mohl udělat jinak. Ale podle toho, jak jsem to dílo prožil já, rozhodl jsem se takto,“ říká u kávy Jirčík, když se nám snaží vysvětlit, jak je možné, že postavy na kalendáriu vypadají jinak než na originálu. Samotného jej prý překvapilo, že to několik let nikdo nezpozoroval.

Povídání začíná dlouhým popisem toho, o jak složitý proces šlo. „Ze začátku jsem byl spíše geometr a matematik než cokoliv jiného,“ líčí. Postupně však poodhaluje to, jak dospěl k tomu, že neudělá věrnou kopii, nýbrž postavy i jiné detaily na orloji upraví.

Prvotním impulzem byla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější