Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ne, nikdo se nesnaží zničit památku odboje. Jen řešíme, koho má stát platit z daní. Stejně jako Vodičkovi bojovníci

Říšská branná moc obsazuje Pražský hrad. Snímek pochází z 15. března 1939. Foto: ČTK
Říšská branná moc obsazuje Pražský hrad. Snímek pochází z 15. března 1939. Foto: ČTK

Komentář Jana Wirnitzera: Každý rok 15. března poslouchají novináři výtky, že málo připomínají výročí nacistické okupace. Letos je už osmdesáté. Jsme povinni si ho připomínat, nesmíme zapomenout. Nejsme však povinni poslouchat řeči, jak se památku odboje snažíme zničit, z úst těch, kteří mají s odbojem pramálo společného.

Jabloneckého učitele Libora Behúla stálo úsilí předkládat studentům historii druhé světové války, bez ideologického nánosu a nacionalistických klišé, šest let života.

Právě takovou dobu na něj útočil šéf jablonecké pobočky Českého svazu bojovníků za svobodu František Radkovič, který mu nadával do neonacistů (o případu psal například server Liberecké zprávy), než byl nedávno, zatím nepravomocně, podmínečně odsouzen.

Ten příběh jde zobecnit. František Radkovič jednal, jako kdyby nerozuměl tomu, že nesouhlas s poválečnými vraždami Němců (například 265 mrtvých na Švédských šancích, většinou žen a dětí) neznamená snímání viny z nacistického Německa za nepoměrně obludnější zločiny holokaustu a dalších projevy státního teroru.

A Český svaz bojovníků jedná tak, jako by nepřipouštěl (ale tomu se nechce věřit) možnost, že kritika kroků jeho představitelů neznamená snahu zničit památku odboje.

Těžko pochopitelné omyly

Svaz na začátku měsíce, v němž uplyne 80. let od tragické okupace českých zemí, zprovoznil nové webové stránky a 5. března na nich publikoval šest obsáhlých příspěvků. Na spolek, který zrušil funkci tiskového mluvčího a jehož vrcholní funkcionáři na dotazy médií prakticky nereagují, je to nebývalý krok.

Nutkání myslet si, že vedoucí činitelé svazu jen nepochopili, že jako příjemci státní dotace mohou být kritizováni, je poměrně silné. Vzhledem k množství faktických, snadno vyvratitelných nepravd v oné šestici příspěvků tvořících jádro sebeprezentace svazu navenek, může být těžké uvěřit, že to všechno je tak nějak omylem.

Hned v úvodu textu nazvaného Sestry a bratři píše například předseda Jaroslav Vodička, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější