Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čtení na léto: Odkud se vzali kostlivci ve skříni z dubového dřeva?

Lars Mytting. Foto: Argo
Lars Mytting. Foto: Argo

Žánrově těžko zařaditelný román Šestnáct stromů na Sommě s velmi spletitým dějem umně spojuje tolik oblíbené detektivní motivy s láskou ke dřevu a řemeslnému umění. Pod povrchem ale jasně cítíme, že jeho poselství spočívá v usmíření s rodinnou minulostí.

Lars Mytting: Šestnáct stromů na Sommě. Přel. Jarka Vrbová, Argo, Praha, 2022, 348 s.

Norský novinář a spisovatel Lars Mytting (* 1968) se po spíše lokálním úspěchu svých prvních románů proslavil knihou o dřevě s prostým názvem Dřevo, které se jen v jeho rodném Norsku prodalo přes 200 000 výtisků a úspěchy měla i v mnoha dalších zemích, kde se vcelku trefila do vlny zájmu o vše související se skandinávským životním stylem (jen si vzpomeňte na všelijaké ty hygge, lykke, lagomsisu).

Tento text je součástí speciálu iLiteratury, který na Deník N přináší 30 knižních recenzí s tipy na letní čtení ze všech žánrů. Na knihy české i zahraniční beletrie, poezie, komiksu, knihy pro děti, žánrovou literaturu i literaturu faktu. Vybere si každý, zkuste to s námi. Speciál najdete zde.

Dozvědět se „vše o tom, jak dřevo sekat, skladovat a sušit – a o duši palivového dřeva“ měli v roce 2015 možnost i čeští čtenáři. Autor se dle svých slov bál toho, že už navždy zůstane zaškatulkován jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Speciál iLiteratura

V tomto okamžiku nejčtenější