Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Věk máte, ale důchod nedostanete. Ministerstvo chce napravit problém tisíců lidí

Kvůli minimální době pojištění ročně důchod nedostanou tisíce lidí. Foto: Adobe Stock
Kvůli minimální době pojištění ročně důchod nedostanou tisíce lidí. Foto: Adobe Stock

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje zásadní změnu v podmínkách pro vyplácení starobního důchodu. Chce zkrátit minimální dobu, po kterou si lidé musí platit důchodové pojištění. Nově by mělo stačit pouze 25 let, dosud platí o deset let delší povinnost. Koho se tato změna dotkne a co by novela zákona znamenala v praxi?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Dnes má člověk nárok na starobní důchod při splnění dvou podmínek. Pokud dosáhne důchodového věku a zároveň se nejméně 35 let účastnil důchodového pojištění. Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní navrhuje, aby se druhá podmínka výrazně zmírnila. Na důchod by dosáhli i lidé, kteří si platili důchodové pojištění alespoň 25 let.

Věk odchodu do důchodu se nemění. Ten se v jednotlivých případech u starších ročníků liší, pro lidi narozené od roku 1971 ale aktuálně platí jednotná maximální hranice 65 let.

Ministerstvo chce návrh

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Důchody

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější