Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čtení na léto: Exotický Plující ostrov se hodí k rybníku i na břehy oceánu

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Tchajwanský autor a ekologický aktivista Liao Chung-ťi absolvoval na palubě velké rybářské lodi plavbu z rodného ostrova až do Argentiny. V osobním, napínavém i poetickém cestopise Plující ostrov popisuje každodennost života posádky i svůj proměňující se vztah k oceánu.

Liao Chung-ťi: Plující ostrov. Přel. Filip Lexa, Mi:Lù Publishing, Jablonné v Podještědí, 2021, 336 s.

Nakladatelství Mi:Lù Publishing na sklonku loňského roku připravilo pro české čtenáře překlad cestopisu spisovatele Liao Chung-ťiho (Liao Hongji, nar. 1957 v Chua-lienu/Hualian), jednoho z výrazných tchajwanských tvůrců, kteří se soustřeďují na environmentální tematiku. Ta byla ústředím bodem už autorovy první do češtiny přeložené sbírky povídek Rybáři (2017).

Tento text je součástí speciálu iLiteratury, který na Deník N přináší 30 knižních recenzí s tipy na letní čtení ze všech žánrů. Na knihy české i zahraniční beletrie, poezie, komiksu, knihy pro děti, žánrovou literaturu i literaturu faktu. Vybere si každý, zkuste to s námi. Speciál najdete zde.

Liao Chung-ťi není jen prozaik, ale i zkušený cestovatel, rybář a námořník, neúnavný ochránce moří a oceánů. Jeho tvorba je oceňována čtenáři i kritikou – je laureátem řady nejen tchajwanských literárních cen. Liaova životní i spisovatelská dráha zahrnuje mnoho zajímavých situací a proměn. Ve třiceti letech se, navzdory protestům příbuzných i přátel, rozhodl vzdát kariéry

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Speciál iLiteratura

V tomto okamžiku nejčtenější