Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na kolaboranta z Chersonu uvalila EU sankce. Úřady se zajímají o jeho podíl v české firmě

Rusové dosadili do čela okupované Chersonské oblasti na Ukrajině Volodymyra Salda. Kolaborant a bývalý starosta Chersonu má za úkol připravit „referendum“ o připojení oblasti k Rusku. Nově se Saldo dostal na sankční seznam Evropské unie, a ministerstvo financí se tak začalo zajímat o podíl, který má v české firmě.

Saldo byl spojený s režimem proruského prezidenta Viktora Janukovyče, mezi lety 2002 a 2012 byl starostou Chersonu a do roku 2014 i poslancem. V poslední době na Ukrajině vedl marginální stranu, která nesla jeho jméno, tu však kvůli proruskému zaměření Ukrajina po začátku války zakázala.

V první polovině roku 2015 vstoupil do české společnosti Agriatis, která sídlí v malé obci Neveklovice nedaleko Mladé Boleslavi a vyrábí mimo jiné meditační bubny. Firmu většinově vlastní Volodymyr Erekhynskyi, který dlouhodobě žije v Česku.

Minulý pátek se Saldo kvůli své kolaboraci s Ruskem dostal na sankční seznam Evropské unie a kvůli jeho podílu v tuzemské firmě si jej všimlo i české ministerstvo financí. „Zabýváme se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější