Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Zeman má jasno, co je rodina. Babiš ví, kam půjde v září

Expremiér Andrej Babiš půjde k soudu, zatímco prezident Miloš Zeman řeší původ slova manželství. Ilustrační foto: ČTK
Expremiér Andrej Babiš půjde k soudu, zatímco prezident Miloš Zeman řeší původ slova manželství. Ilustrační foto: ČTK

Do Sněmovny doputoval návrh novely, která by uzákonila manželství pro všechny. To se ovšem nelíbí jak lidoveckým poslancům, tak Miloši Zemanovi. Prezident se proto na novelu podíval pohledem jazykovědce. Otázkou ovšem bude, jak se k návrhu postaví zástupci ANO. Jeho předseda Andrej Babiš má ale nyní asi jiné starosti.

Hlavní události dne vybrala a okomentovala Markéta Boubínová.

Manželství pro všechny, nebo jen pro muže a ženu?

Poslanci se budou zabývat návrhem novely občanského zákoníku o manželství pro všechny. Není to žádná novinka, naposledy o podobné novele v prvním čtení hlasovali loni v dubnu. Pak ovšem celý proces přerušily sněmovní volby. Takže tu máme další kolo.

Ještě před samotným začátkem hry se na stranu odpůrců návrhu postavil prezident Miloš Zeman a pokusil se vstřelit gól. Po setkání s novou maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou oznámil, že by novelu legalizující manželství pro stejnopohlavní páry vetoval. Je ovšem otázka, zda novela na Zemanův stůl do konce jeho mandátu v březnu 2023 doputuje.

„Rodina je svazek muže a ženy. Tečka,“ řekl prezident. Nováková, která byla donedávna ministryní pro rodinu, mohla jen radostně poslouchat. Viktor Orbán si manželství jako svazek muže a ženy už před lety prosadil i do ústavy.

To by koneckonců udělal rád i předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Ten rovněž zvolil strategii, podle které je nejlepší obranou útok. Lidovci se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější