Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čtení na léto: Jsme si jistí, že jsme opravdu svobodní?

Ondřej Hübl. Foto: Druhé město
Ondřej Hübl. Foto: Druhé město

Ondřej Hübl nás ve svém románovém debutu bere na propracovaný zájezd do nejtužšího komunismu, ale z nostalgické a lehce mrazivé dovolené se záhy stává boj o svobodu a přežití. I když mají dobro a zlo v napínavém příběhu zdánlivě jasně rozdělená místa, postupně se stírají hranice mezi světem před oponou a za ní a vkrádá se otázka: Není skutečnost vlastně jedna velká hra?

Ondřej Hübl: Opona. Druhé město, Brno, 2022, 304 s.

Na poli literatury zatím ještě nezanechal příliš hlubokou stopu, ale ve světě poutavých příběhů, originálních nápadů a kvalitních textů je Ondřej Hübl již zavedeným jménem. Působí v reklamním průmyslu, spolu s režisérem Miroslavem Krobotem napsal televizní seriál Zkáza Dejvického divadla a před čtyřmi lety vydal dobře hodnocenou sbírku povídek Hod mrtvou labutí.

Tento text je součástí speciálu iLiteratury, který na Deník N přináší 30 knižních recenzí s tipy na letní čtení ze všech žánrů. Na knihy české i zahraniční beletrie, poezie, komiksu, knihy pro děti, žánrovou literaturu i literaturu faktu. Vybere si každý, zkuste to s námi. Speciál najdete zde.

Opona vznikala původně jako scénář pro dramatickou sérii Jiřího Stracha, který je autorem námětu. Na próze je to znát: Prostředí je barvitě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Speciál iLiteratura

V tomto okamžiku nejčtenější