Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Co všechno byl svatý Václav… Názorný příklad, jak si do dějin rádi projektujeme, co se nám zrovna hodí

Vévoda české země toho z piedestalu na Václavském náměstí viděl už opravdu hodně (srpen 1968). Foto: ČTK/AP
Vévoda české země toho z piedestalu na Václavském náměstí viděl už opravdu hodně (srpen 1968). Foto: ČTK/AP

Seriál Přepište dějiny: Využít pro aktuální politické nebo společenské cíle lze kdejakou historickou událost nebo postavu. Čím méně o ní reálně víme, tím lépe. Typickou ukázkou osobnosti, která po staletí slouží jako projekční plátno všemožných účelů a cílů, je kníže Václav. O jeho skutečném životě nevíme skoro nic, a tak si jej různé režimy vždy přepisovaly k obrazu svému.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Karel Čapek v jednom ze svých posledních sloupků pro Lidové noviny 18. prosince 1938 napsal: „Málo, maličko toho víme o knížeti země české; kdybychom sebrali všechno, co víme, byl by to, upřímně řečeno, do veliké a převeliké míry svatý Václav staré písně, svatý Václav Alšův, svatý Václav Myslbekův, svatý Václav Tomanův; je to svaté a spanilé kníže posvěcené uměním.“

Kdybychom měli více než osmdesát let po Čapkovi odpovědět na otázku, jestli toho už o skutečném Václavovi víme více než ono „málo, maličko“, nebyla by to odpověď příliš optimistická. Světcův příběh totiž známe jen z legend a kronik většinou napsaných dávno po jeho smrti. A ani o té vlastně nevíme tolik, abychom mohli přesně a bez nánosu lidového vyprávění říct, co a kdy se vlastně stalo.

Historici se nemohou shodnout (a ne že by nechtěli, ale nemají k tomu dostatek průkazných podkladů), jak starý vlastně Václav byl, kde přesně se narodil ani zda se legendy o jeho životě jakkoli protínají s historickou realitou. Záviš Kalandra dokonce razil teorii

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přepište dějiny

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější