Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Ukrajinci provedli dosud nejpřekvapivější operaci této války

Ukrajinský voják u zničené továrny ve městě Bachmut na snímku z 28. května 2022. Foto: ČTK/AP
Ukrajinský voják u zničené továrny ve městě Bachmut na snímku z 28. května 2022. Foto: ČTK/AP
  • Ukrajinci v Severodonecku nečekaně zaútočili.
  • Zelenskyj byl přímo na frontě a slíbil vojákům něco velkého.
  • Rusové útočí jinde, ale bez větších úspěchů.
  • Mapa dne – podle čeho si Rusové vybírají místa, kde se pokusí překročit řeku.
  • Videa dne – ukrajinský dron zachytil vlastní „smrt“; čelní souboj ukrajinské stugny s ruským tankem; video ukrajinského zákopu pod obzvláště silným bombardováním; dvakrát ruský raketomet TOS-1A – druhé z videí ukazuje, jak rychle se může zvrtnout natáčení propagandistického spotu a jaký je výsledek pro ruské publikum; bombardování Doněcku.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z neděle 5. června. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Ukrajinci se v Severodonecku stáhli a pak nečekaně udeřili. Bylo potvrzeno, že ze čtvrtka na pátek Ukrajinci skutečně provedli překvapivý útok na ruské pozice ve městě Severodoneck. Přesto se odtud celý týden objevují zprávy o ruském postupu a stahování ukrajinských jednotek.

Poradce ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč to ve čtvrtek večer označil za past nastraženou na Rusy. V následujících dnech přicházely informace o tom, jak Ukrajinci obsazují nové a nové části města.

Jayson Geroux, major kanadské armády a expert na městské boje, napsal. „Po mnoha letech studia války v prostředí měst si nevzpomínám na jedinou městskou bitvu v historii, v níž by obránci podnikli tak rozsáhlý protiútok.“

Jakou to má logiku? Nejpravděpodobnějším vysvětlením je, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější