Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Otec se synem bojují v jedné jednotce. Když jsme bok po boku, snášíme to psychicky lépe, říkají

Volodymyr a Mykyta. Foto: Mykytův archiv
Volodymyr a Mykyta. Foto: Mykytův archiv

Volodymyrovi je 48 let, jeho synovi Mykytovi jen 22. Oba jsou součástí jednotky dělostřelecké rozvědky, která brání území Ukrajiny.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nejsou jedinými příbuznými, kteří bok po boku bojují v jedné jednotce ukrajinské armády. Často takto spolu slouží manželé nebo partneři, kteří se nechtěli rozloučit, případně i dvě generace jedné rodiny – nejčastěji právě otcové se syny.

Vojenské komisariáty proti takové praxi nic nenamítají, naopak, všemožně ji podporují – lidé, kteří mají nablízku své příbuzné, zvládají situaci na frontové linii psychicky lépe.

Kyjevan Volodymyr před novou ruskou invazí na Ukrajinu podnikal v zemědělství a po vstupu do ozbrojených sil byl nucen přenechat podnikání bratrovi.

Jeho syn Mykyta je studentem kyjevské Národní dopravní univerzity. V přestávkách mezi bojovými misemi studuje; nedávno dokonce úspěšně absolvoval zkoušky.

Syn chtěl následovat otce

Jejich rodina prý byla na válku připravena, měli sbalený i „evakuační“ kufr se všemi doklady.

„S manželkou jsme diskutovali o akčním plánu v případě ruského útoku. Vymysleli jsme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější