Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Převezmou v létě Ukrajinci iniciativu a spustí protiútok? Reálná trajektorie, popisuje český expert

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Foto: ČTK/AP
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Foto: ČTK/AP

Válka na Ukrajině se dosud nesla v duchu ruské iniciativy – ruská armáda diktovala a dosud diktuje místa bojů. Ukrajinské protiútoky jsou spíše lokální, ale přibývá zpráv, že by zlom ve válce mohl přijít v létě. Podle Lukáše Dyčky, který v Estonsku školí alianční důstojníky, pro ukrajinský protiútok předpoklady jsou.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V prvních dnech války se mnozí lidé budili s telefonem v ruce a ihned hledali, zda ještě nepadl Kyjev a zda prezident Volodymyr Zelenskyj žije.

Obavy zesiloval i exodus Ukrajinců přes hranice. A nebyly nedůvodné: nebýt úspěšné obrany letiště Hostomel na dohled od ukrajinské metropole proti ruskému výsadku, mohlo být rychle po válce. I tak Rusové dokázali do Kyjeva vysadit jednotky, které se nadvakrát pokusily dobýt sídlo prezidenta Zelenského, řekl pro Time jeden z jeho poradců.

O 105 dní později, což je doba, po kterou Sovětskému svazu dokázalo v letech 1939–1940 vzdorovat Finsko, vypadají novinové titulky jinak.

Kyrylo Budanov, šéf ukrajinské vojenské rozvědky, řekl Sky News, že „bod zlomu přijde ve druhé půlce srpna a znovu ovládneme všechna území, která jsme ztratili, včetně Donbasu a Krymu“.

Americký generál ve výslužbě Ben Hodges zase soudí, že v létě ruská armáda dosáhne tzv. kulminačního bodu a nebude schopna dál plnit zadání dobývat Ukrajinu. V odhadu pro Aktuálně mluvil také o druhé půli srpna, v níž podle něj uvázne ruská logistika a naplno se projeví nedostatek vycvičených vojáků.

Nejen zbraně, ale i výcvik

O možném ukrajinském protiútoku jsme hovořili s Lukášem Dyčkou, který školí alianční důstojníky na Baltic Defence College v Estonsku. „Protiútok nemusí přijít v srpnu, může to být v půlce září nebo později, ale ta trajektorie, že protiútok nastane, může být reálná. Není to jen ukrajinská strategická komunikace, situace tomu odpovídá,“ vysvětluje a vyjmenovává souběh faktorů, které se v létě mají projevit.

Prvním je podle Dyčky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější