Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V některých amerických školách přibývá zakázaných knih. Vadí sex, vulgarismy i tolerance vůči LGBTQ

Tyto knihy jsou mezi více než 1500 tituly, které se nově nesmějí objevovat v některých amerických knihovnách, školách nebo v obojím. Koláž: Amazon
Tyto knihy jsou mezi více než 1500 tituly, které se nově nesmějí objevovat v některých amerických knihovnách, školách nebo v obojím. Koláž: Amazon

Rostoucí množství zakázané literatury v USA může naznačovat odklon sílící části Američanů od dosud vyznávané svobody projevu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Manželé Susan a Hugh Bennetovi žijí ve městě Gillette v silně konzervativním americkém státě Wyoming. Chodí do místního kostela Církve otevřených dveří, kterou vede pastorský pár Ed a Susan Sistiovi. Křesťanští pastorští manželé se tak dlouho před svými oddanými pohoršovali nad „pedofilními knihami šířícími tvrdou pornografii“, až vloni na podzim přiměli Bennettovy podat trestní oznámení na policii.

Dožadovali se, aby místní knihovny okamžitě vyřadily několik „nechutných děl“ z nabídky pro náctileté, a žádali vyvodit trestní odpovědnost knihovníků, protože podle nich porušují zákony zakazující sexuální zneužívání dětí.

Mezi pěti tituly, o které jim šlo, byly Chození a sex: Průvodce pro náctileté kluky ve 21. století, Tato kniha je gay a Jak se dělá miminko.

„Takové oplzlé knihy by ve veřejné knihovně vůbec neměly být. Například publikace Tato kniha je gay obsahuje ilustrace mužských a ženských genitálií a popisy orálního a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

USA

Kultura, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější