Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Brno odsunulo romské matky s dětmi z Ukrajiny dál od nádraží. „Pro zvýšení komfortu Brňanů,“ říká primátorka

Asi čtyřicet matek s dětmi žije ve třech velkých vojenských stanech. Spí na holé zemi, k dispozici mají toalety, cisternu s pitnou vodou a kontejner na odpadky. Foto: Jana Ustohalová, Deník N
Asi čtyřicet matek s dětmi žije ve třech velkých vojenských stanech. Spí na holé zemi, k dispozici mají toalety, cisternu s pitnou vodou a kontejner na odpadky. Foto: Jana Ustohalová, Deník N

Nejméně dva měsíce přebývají před brněnským nádražím desítky romských matek a dětí z Ukrajiny. Jsou bez prostředků a nemají kde bydlet, vypadly ze systému pomoci. Město je považuje za dávkové turisty, kteří za pár dní zase odjedou. Provizorně jim proto postavilo stany o dvě stě metrů dál.

Naproti zastávce tramvaje číslo 2, vedle parkoviště a starého autobusového nádraží u hotelu Grand vyrostly tři khaki vojenské stany. Od pátku tu přebývá asi čtyřicet romských matek s dětmi, uprchlíci z Ukrajiny.

Stany nemají podlážky, takže spí na zemi. Matky rozložily na trávu, na které stany stojí, co našly. Na špinavých dekách tak v pátek odpoledne ve vedru odpočívají malé děti, boty vzorně srovnané u dek, aby je ještě víc nezašpinily. Některé rodiny nemají ani to, takže matky musejí nocovat na holé zemi.

„Je to lepší než spát přímo na ulici pod širým nebem. Máme aspoň střechu nad hlavou,“ říkají svorně. Město je sem přesunulo z asi dvě stě metrů vzdáleného parčíku před hlavním nádražím, kde matky s dětmi přebývaly víc než dva měsíce.

Většina z nich má už od českých úřadů uprchlické vízum, jsou ze Lvova, Užhorodu, Mukačeva nebo Berehova. „Přijeli jsme asi před dvěma měsíci. Zaregistrovali jsme se v uprchlickém centru na výstavišti, kde jsme několik nocí přespali. Pak nás naložili do autobusu a odvezli do Vyšních Lhot, že tam máme bydlet,“ vypráví rusky před jedním ze stanů asi čtyřicetiletá žena, která se představuje jako Maria. Přijela s dcerou a třemi vnoučaty. Ona, její dcera a vnučka se jmenují stejně – Maria, malí vnuci dostali jméno Josip a Ivan.

Ubytování v bývalém detenčním táboře u Frýdku-Místku rodina, stejně jako většina ostatních tady, odmítla. „Je to uprostřed lesa, všude ostnaté dráty, ochranka s pistolí, nedá se tam vařit. Když to děti viděly, začaly plakat. Nemohli jsme tam zůstat,“ říká.

Nikdo jim ale neřekl, že když odmítnou státem nabídnuté ubytování, nemají na žádné další bezplatné nárok. Rodina se vrátila do Brna, kde si z první pětitisícové uprchlické dávky zaplatila pronájem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Migrace a uprchlíci

Reportáž

Romové

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější