Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obi-Wan Kenobi: V pasti očekávání i limitů vesmíru Star Wars

Moses Ingram, Rupert Friend a Sung Kang v Obi-Wan Kenobi. Foto: Disney+
Moses Ingram, Rupert Friend a Sung Kang v Obi-Wan Kenobi. Foto: Disney+

14. června na český trh konečně vstupuje streamovací služba Disney+. Kromě mnoha osvědčených klasik je její vlajkovou lodí nový seriál Obi-Wan Kenobi. Vrací se v něm jeden z nejslavnějších hrdinů Star Wars univerza včetně jeho hereckého představitele Ewana McGregora. Je o co stát? A záleží na tom vůbec?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pomáhá očkování proti covidu? Kdo může za válku na Ukrajině? Patří hrášek do bramborového salátu? To jsou namátková vážná i nevážná témata, která společnost rozdělují na nesmiřitelné tábory.

A nevypadá to, že by se příkop mezi nimi nějak zmenšoval. V případě popkultury je podobnou rozbuškou a ideální jiskřičkou pro facebookový dosah otázka: „Jsou Star Wars v nejhorší krizi od svého vzniku?“

Jenže se vlastně musíme ptát trochu jinak. Správná otázka totiž zní: proč se zrovna Star Wars – dříve bezmezně milovaná značka napříč všemi generacemi – do takové situace dostaly?

Víc škody než užitku

Původní trilogie Star Wars

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější