Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Německo regionální spoje zlevňuje, Česko ruší. Vláda podle experta málo využívá veřejnou dopravu jako lék na inflaci

Regionálním autobusovým spojům hrozí kvůli rostoucím nákladům omezování, někde už začalo. Ilustrační foto: ČTK
Regionálním autobusovým spojům hrozí kvůli rostoucím nákladům omezování, někde už začalo. Ilustrační foto: ČTK

Dražší benzin a nafta představují problém zejména pro obyvatele hůře dostupných regionů. Prodražují se cesty do práce, na nákupy, k lékaři i jinam. Okolní země sázejí na veřejnou dopravu, podle experta by právě ta měla být klíčovou součástí řešení, vláda pro to ale nedělá dost. Z regionů naopak přicházejí první zprávy o rušení spojů kvůli zvýšeným nákladům.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Německo odstartovalo experiment, který vyvolal pozornost i daleko za jeho hranicemi. Veškerá regionální doprava je od začátku června k dispozici za devět eur, tedy asi 220 korun, měsíčně. „Superjízdenka“ má být ve zkušebním provozu tři měsíce a Spolková republika se netají tím, že jde o reakci na drastické zdražování pohonných hmot.

Z Česka přicházejí podstatně méně pozitivní zprávy. Regionální dopravci kvůli rostoucím nákladům ruší autobusové linky, které byly často v odlehlých obcích jediným spojením se světem.

Například do Modletína, malé vesnice v okrese Havlíčkův Brod, dnes jezdí autobus každý pracovní den dvakrát. Tento týden se ale lidé svezou naposledy. „Od dvanáctého června by i toto mělo padnout. Nechtěla jsem tomu věřit, tak jsem psala dotaz na kraj a tam mi potvrdili, že nepojede vůbec nic,“ říká Anna Jančaříková, která má v Modletíně chalupu.

Jančaříková komunikaci s Krajem Vysočina zveřejnila na webu. Říká, že ani ne tak kvůli sobě, jako spíše kvůli některým sousedům a sousedkám.

„Je tam několik seniorů, ale týká se to i jedné ženy ve středním věku, která není řidička a aktuálně shání práci. Pro ni je to devastační. Pak tam žije ještě jedna osoba po mrtvici,“ vypočítává.

Kraj jí skutečně potvrdil, že spoje ruší, protože nenaplňují požadavek na obsazenost. Linkou podle kraje denně jezdí jen asi čtyři lidé. „Pro Vaši představu, náklady na zajištění

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chudoba

Doprava

Inflace

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější