Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když padají bomby, jdou delfíni ke dnu a zadrží dech. Reportáž z delfinárií, která zasáhla válka

V Charkově byli tito delfíni pod palbou ruského dělostřelectva. Evakuovali je do Oděsy, také na ně Rusové střílejí raketami. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
V Charkově byli tito delfíni pod palbou ruského dělostřelectva. Evakuovali je do Oděsy, také na ně Rusové střílejí raketami. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ukrajinci milují delfinária. Když se jedno z nich – charkovské – ocitlo pod palbou, začala operace, která nemá v Evropě obdoby: evakuace šesti delfínů, dvou lachtanů a tří tuleňů přes válkou zasaženou zemi. Pět zvířat se z ostřelovaného města odvézt nepodařilo. Navštívili jsme je v Charkově i Oděse a ona si prý díky nám alespoň na chvíli pomyslela, že je mír.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vyskočí z vody a zamává mi ocasem. Fotograf Gabriel Kuchta mi to nevěří. Tvrdí, že se mi to jen zdálo. Delfíni mu radostí pocákali objektivy, a tak je rozladěn.

Delfinárium je v centru města. Projeli jsme poloprázdným Charkovem a uslyšeli zadunění jakési střely, aniž bychom podle zvuku pochopili, kdo ji na co a proč vypálil. Jen je nám jasné, že se kousek od nás něco děje a že ani my nejsme v úplném bezpečí.

Přesně tohle cítí prý delfíni. Ne, neřekli mi to. Ale z jejich chování a výrazů to bylo zřejmé.

Že je válka, prý nevědí. Ale chápou, že nastaly zlé časy.

Teď mají ale z naší návštěvy radost. Poslední tři stateční charkovští delfíni a dvě běluhy. Upřímnou a nefalšovanou. Vyjadřují ji vysokými skoky nad hladinu a vřískáním, které přehluší i sirénu oznamující protiletecký poplach.

I my máme radost. Po týdnech naslouchání lidem, kteří přišli buď o někoho, nebo o něco a někdy i o všechno (reportáže P. Procházkové z války najdete tady), se na nás tihle tvorové usilovně smějí. Delfín se tak prostě rodí – usmívá se i ve chvílích, kdy my lidé pláčeme. Co se mu ale doopravdy honí hlavou, když nedaleko dopadají bomby a rakety? Pokusili jsme se to zjistit.

Proč mají delfíni rádi dámské halenky

Narodil se 17. dubna. Byla to Květná neděle, 53. den nové ruské invaze na Ukrajinu. Ruská armáda Charkov silně bombardovala. V trosky se změnilo Sumské tržiště, shořelo obchodní centrum na sídlišti Saltivka. Zasaženo bylo i několik obytných domů. V centru ten den zahynulo pět lidí. A v delfináriu Nemo za zvuku výbuchů

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Příroda

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější