Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tomio vyrůstal ve strachu, aby nebyl parazit. Jeho rodina je rozpolcená jako celá společnost, říká autor Bratrů Okamurových

Předseda SPD Tomio Okamura a dokumentarista Filip Remunda. V popředí redaktor Jiří Kubík. Foto: Bratři Okamurovi
Předseda SPD Tomio Okamura a dokumentarista Filip Remunda. V popředí redaktor Jiří Kubík. Foto: Bratři Okamurovi

Režisér Filip Remunda v novém dokumentu Bratři Okamurovi prostřednictvím rozkolu sourozenců popisuje názorový střet ve společnosti. V rozhovoru pro Deník N vysvětluje, proč největší prostor dostal Hayato Okamura a proč natáčel i to, jak předseda SPD účast v dokumentu odmítá.

Jaká byla vaše motivace natočit film Bratři Okamurovi?

Před natáčením jsem znal Tomia Okamuru a jeho bratra Osamua a najednou se objevil třetí bratr, který začal upozorňovat na fundamentálně podstatné věci, kterými nás ohrožuje politika Tomia Okamury. Upozornil, že za snahou vyvést nás z Evropské unie může být zájem Kremlu. Rodinný vztah se najednou začal ventilovat v médiích. Řekl jsem si, že by to mohl být námět na film o rodině, která má mezi sebou důležitý spor, který se netýká jen jí, ale celé České republiky včetně mě. Můj život totiž hodně závisí na tom, jestli se bude odehrávat v rámci Evropské unie, nebo mimo ni.

Kdy jste zjistil, že existuje Hayato Okamura?

Před rokem a půl, krátce poté, co se objevily první články, které kritizovaly politiku jeho bratra.

V dokumentu jste říkal, že jste chtěl nahlédnout za politická gesta, ale v diskusi po promítání filmu jste zmínil, že je společnost rozdělená a dá se to demonstrovat na rodině Okamurových. Co byl tedy hlavní motiv?

Pro mě to je jedna věc. Křehké vztahy v rodině a ve společnosti nevidím odlišně. Dva bratři jsou skutečnými politiky a třetí je architekt, který je politikem města a zastává určité politické názory. Zajímá mě jejich politická vize a proč se spolu ti dva nemohou bavit. Chtěl jsem se dozvědět, z jaké rodiny všichni tři pocházejí.

Postava Hayata je ve filmu velice dobře popsaná, kdežto motivace Tomia není tak detailně rozebraná a není vysvětleno, proč dnes říká to, co říká.

Je dán do souvislosti s Marine Le Penovou a s Geertem Wildersem, což jsou představitelé evropských extremistických stran známých svým populistickým přístupem. Ve filmu je onálepkován tím, že je populista. Za to, proč se někdo stane populistou, si můžeme dosadit každý, co chceme – pravděpodobně sbírá politické body a pravděpodobně se chce stát úspěšným politikem, který má přes deset procent. V tomto ohledu vidím jeho politickou motivaci jako jasnou.

Jeho bratr ho obviňuje z toho, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější