Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česká televize i rozhlas hlásí propouštění. „Šetřit musí všichni,“ zní z vlády, klíčové zákony zatím chybí

ČT plánuje propustit 250 lidí, zavřít kanál ČT3, omezit sport, zastavit velké investice nebo na polovinu snížit koprodukční vklady do českých filmů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
ČT plánuje propustit 250 lidí, zavřít kanál ČT3, omezit sport, zastavit velké investice nebo na polovinu snížit koprodukční vklady do českých filmů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Současná vláda měla velké plány s veřejnoprávními médii. Podle svého programového prohlášení chtěla měnit pravidla volby radních nebo zajistit udržitelnost financování veřejnoprávních médií. Zatím se však nepodařilo změnit či prosadit ani jedno a ve chvíli, kdy ČT oznamuje rozsáhlé škrty v rozpočtu, koaliční TOP 09 vyzývá, ať televize šetří jako všichni ostatní. Nejdál se koalice dostala s úpravou volby do kontrolních orgánů ČT a ČRo, tu by po prvním nezdaru měla vláda projednávat teď červnu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V souvislosti s veřejnoprávními médii se v poslední době mluví hlavně o Radě ČT, kterou se vládní koalici nedařilo doplnit ani přes pohodlnou většinu. Problémů spojených s Českou televizí a rozhlasem je ale více, obě instituce v poslední době ohlásily škrty a upozorňují na to, že už se dlouho nezvyšovaly koncesionářské poplatky.

Česká televize v úterý oficiálně oznámila, že plánuje propustit 250 lidí, zavřít kanál ČT3, omezit sport, zastavit velké investice nebo na polovinu snížit koprodukční vklady do českých filmů.

Generální ředitel ČT Petr Dvořák úspory na tiskové konferenci zdůvodnil tím, že klesá reálná hodnota povinného televizního poplatku a tím i skutečná hodnota rozpočtu veřejnoprávní televize. Poplatek se navíc nezvedl od roku 2008, nyní činí 135 korun, zatímco průměrná mzda od té doby narostla o 67 procent.

Adekvátní výše koncesionářského poplatku, kdyby rostl s inflací, by podle Dvořáka byla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Média

Veřejnoprávní média

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější