Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Cesta ke zvýšení koncesionářských poplatků je teď uzavřená, říká ministr Baxa

Ministr kultury Martin Baxa. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr kultury Martin Baxa. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) plánuje velké změny mediální legislativy – tzv. malou a velkou novelu. První by měla upravit volbu do Rady ČT i ČRo, jenže návrh stopla Legislativní rada vlády s tím, že je protiústavní. „Nesouhlasíme s názorem Legislativní rady vlády, která to hodnotí jako nějaký protiústavní krok,“ říká v rozhovoru pro Deník N Baxa. Na velké novele, která by měla upravovat třeba i financování veřejnoprávních médií, ještě nezačal pracovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na co se v rozhovoru ptáme:

  • V jaké fázi jsou přípravy změn mediální legislativy, ke kterým se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení?
  • Proč jeden z návrhů vadil Legislativní radě vlády a jak to s ním nyní vypadá?
  • Kdy a jak se budou zvyšovat koncesionářské poplatky?

Česká televize v týdnu oznámila velké škrty v rozpočtu, spolu s rozhlasem dlouhodobě upozorňuje na nedostatečnou výši koncesionářských poplatků. Budete je v tuto chvíli zvedat?

Hospodaření obou institucí je rozhodně téma do debaty pro expertní skupinu k velké novele zákonů, ale v tuto chvíli není zvyšování koncesionářských poplatků na stole.

Televize i rozhlas se tedy musí uskromnit. Nebo co byste jim doporučil?

Nestavěl bych to tak, jestli se musí uskromnit, nebo ne. Vnímáme argumenty, které zaznívají jak z ČT, tak z ČRo, že už je výše koncesionářských poplatků dlouho neměnná a že v současné době prudce rostou náklady, inflace a tak dále. Dostávají se podle jejich sdělení do nějakých ekonomických strastí. Ale v tuto chvílí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Média

Rozhovory

Veřejnoprávní média

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější