Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Ruské raketomety jsou děsivé, ale i děsivě nepřesné

Ilustrační foto: Vladimír Šimíček, Denník N
Ilustrační foto: Vladimír Šimíček, Denník N
  • Rusové bombardovali železniční tunel 70 kilometrů od slovenských hranic.
  • Zdá se, že Ukrajinci v Chersonu nedosahují výrazného pokroku.
  • Severodoneck nebude novým Mariupolem, Ukrajinci ho opouštějí.
  • Proč západní rakety vyvolaly v Kremlu nelibost.
  • Mapa dne – kde dostřelí HIMARS.
  • Videa dne – jak obávaná zbraň Rusů netrefila, co měla; dělostřelecký útok na kolonu ruských tanků – co se snaží ukrajinské video sdělit a jaká je asi pravda.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze středy 1. června. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Ruské raketomety jsou děsivé, ale také děsivě nepřesné. Spojené státy dodají Ukrajině čtyři raketomety HIMARS. Zdá se, že je to málo, ale časem jich pravděpodobně přibude více. Kromě toho Velká Británie poskytne své M270, což je těžší pásová verze téhož raketového systému. Níže uvedená mapa ukazuje pás ukrajinského území okupovaného Ruskem, které se ocitne v dosahu raket M31 s doletem 70 kilometrů (zašlou je Britové i Američané). Přinejmenším v polovině z nich (s výjimkou Krymu) přestanou být ruská velitelství, soustředění techniky, dělostřelectvo, raketomety, pozice protivzdušné obrany, mosty a podobně v bezpečí hluboko ve vnitrozemí.

Stejnou mapu lze vytvořit i v opačném směru. Ukázalo by to dostřel ruských raketometů. Nevzal by se ale v úvahu klíčový rozdíl, kterým je přesnost. V případě ruských (exsovětských) je to skutečně bída.

Nejlepším příkladem je ukázka fungování pravděpodobně nejobávanějšího ruského raketometu TOS-1A. Strach nevzbuzuje kvůli svému dostřelu, ale proto, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější