Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kultura sebevědomí drží ženy v pasti. Říká jim: problémem jste vy

Kultura sebevědomí se na lidi dívá způsobem, že co funguje pro jednoho, musí fungovat i pro druhého. Foto: Adobe Stock
Kultura sebevědomí se na lidi dívá způsobem, že co funguje pro jednoho, musí fungovat i pro druhého. Foto: Adobe Stock

„Neodmítáme, že je sebevědomí důležité – to, aby se ženy cítily v bezpečí a pohodlně ve vlastní kůži, bychom chtěly pro všechny z nich. Kultura sebevědomí ale podporuje systém, který je udržuje v pasti, vytváří systematickou slepotu a nepodporuje je v tom, aby měnily podmínky, kvůli kterým v první řadě cítí, že mají sebevědomí nedostatek. Tvrdí jim, že problém je v jejich nitru a přesně tam je i jeho řešení,“ říkají Shani Orgadová a Rosalind Gillová, akademičky a autorky knihy o limitech kultury, která na první místo klade sebevědomí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V rozhovoru se mimo jiné dočtete:

  • Co je kultura sebevědomí a jak se liší od sebevědomí jako takového?
  • Proč dnešní doba tolik přeje posilování kultury sebevědomí?
  • V čem všem spočívají její možné negativní dopady na ženy?
  • Jakou zprávu kultura sebevědomí vysílá ženám, kterým se uspět nepovede?
  • A jsou vůbec iniciativy, které hlásají kulturu sebevědomí, feministické?

Co si představíte, když řeknu „upřímně sebevědomá žena“?

Rosalind Gillová: Zní to jako velmi přitažlivá představa. Přesně to bychom my, feministky, chtěly pro všechny ženy: aby se cítily sebevědomé a v bezpečí, aby jim bylo pohodlně v jejich vlastní kůži. Zároveň jde ale o velmi zajímavou otázku, která nám umožňuje rovnou začít tento rozhovor pár slovy o naší rozpolcenosti ohledně konceptu sebevědomí.

Shani Orgadová: Zaujalo mě, jak jste svůj dotaz formulovala. Zeptala jste se na „upřímně sebevědomou ženu“ a myslím, že to není náhoda – cítíme, že sebevědomí je často v mnohém o předstírání.

Máte pravdu, není to náhoda. Důvod, proč jsem ho formulovala zrovna takto, je právě vaše kritika pozornosti, kterou dnešní společnost sebevědomí speciálně u žen přikládá.

RG: Naším cílem není sebevědomí jako takové. Kritizujeme to, co nazýváme „kulturou sebevědomí“ – tedy způsob, jakým

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Feminismus

Rozhovory

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější