Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stranger Things: Úspěšný návrat na stará dobrá a strašná místa

Vznášení se je ve světě nových Stranger Things úkaz spíš zlověstný. Foto: Netflix
Vznášení se je ve světě nových Stranger Things úkaz spíš zlověstný. Foto: Netflix

Čtvrtá série populárního seriálu Stranger Things (Podivné věci) je dokladem expanze seriálu – víc míst, víc postav, víc dějových linií, delší stopáže. Tvůrci seriálu, bratři Dufferovi, se ale „potížím růstu“ dokázali většinou vyhnout. A zachovat a rozvinout to, čím jejich dílo strhuje miliony diváků.

Desítky milionů lidí měly minulý víkend stejný program – sledovat na Netflixu nové díly seriálu Stranger Things. Podle údajů streamovací služby běžely na obrazovkách uživatelů v různých zemích od pátečního zveřejnění do nedělního večera po 286 milionů hodin.

Pro firmu, která nezažívá zrovna skvělé časy, to je jistě dobrá zpráva. V současném kontextu ale tento velký úspěch může být i bolavou připomínkou minulých časů, v nichž ambice byly větší a jejich naplnění se zdálo dosažitelnější. Třeba právě díky počinům jako Stranger Things, jejichž první sezona byla uvedena před šesti lety. Vzácný příklad seriálu, v němž se masová popularita spojila s tvůrčí invencí a výborným provedením. Potvrzuje to i první část čtvrté sezony. Zatím je k dispozici sedm dílů z devíti, ty poslední dva, plánované na červenec, ale budou mít dohromady přes čtyři hodiny.

Víc než nostalgie

Pro staršího diváka mohou být Stranger Things dílem i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější