Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Barotseland, písčité království na jihu Afriky. Země pakoňů, „ořechů“ kešu a náčelníků, k nimž se nesmíte otočit zády

Vidíte slona na lodi? Tak to se stěhuje král. Foto: Federico Gazzoli, Deník N
Vidíte slona na lodi? Tak to se stěhuje král. Foto: Federico Gazzoli, Deník N

Zambijský deník Zuzany Mukumayi Filipové: Návštěvníci, kteří zavítají do země na jihu afrického kontinentu, většinou míří k proslulým Viktoriiným vodopádům nebo do jednoho z několika rozlehlých národních parků. Pokud ale někoho lákají místa, která běžný turista neuvidí‚ vydá se na západ Zambie do království Barotseland.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V 19. století tudy vedl své výpravy cestovatel Emil Holub, setkal se i s tehdejším králem Barotselandu. A překvapivě zde také dnes narazíte na česky či slovensky mluvící Zambijce, kteří u nás třeba studovali, nebo i Čechy pracující pro neziskové organizace. Barotseland se nachází na západě Zambie, zhruba šest set kilometrů, což je zde deset až dvanáct hodin cesty, od metropole celé země, Lusaky. Jeho srdcem je mohutná řeka Zambezi a město Mongu.

Území vyhlásilo v roce 2012 nezávislost a usiluje o vlastní stát. Má vlastního krále, tradiční způsob vládnutí, zvláštnímu statusu se těšil již za dob kolonialismu a jeho historie sahá několik století do minulosti. Mohu potvrdit, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější